Фейсбук сменя името си, става Мета

Техномания
21:34 - 28 Октомври 2021 (обновена)
6637
Фейсбук сменя името си, става Мета

Социалната мрежа фейсбук ще носи ново име и то е "Мета". Това обяви създателят й Марк Зукърбърг на специална пресконференция отвъд Океана, предавана директно в социалната мрежа. 

Няколко седмици отне на милиардера да оповести заглавието на платформата, генерираща рекордни приходи от пускането си в обращение през 2004 г. 

"Мета" идва и с ново лого, със синя буква "М" като стилизиран знак за безкрайност. 

Ребрандирането идва като част от новата стратегия на Зукърбърг за виртуална реалност "метавселена". Той оповести логото и името по време на ежегодния хардуерен форум "Кънект", където представи нови свои продукти като видеоочила "Окулус". 

Новината идва на фона на десетките обвинения към фейсбук, че нарушава етични стандарти и уврежда социалния живот на потребителите си. Очевидно компанията иска да изчисти името си.

"Фейсбук е един от най-използваните продукти в света. Но все повече не може да обхване всичко, което правим. От тук нататък нашият бранд ще бъде отвързан от рамката на този продукт", заяви Зукърбърг.

В официалния раздел "За нас", от "Мета" пишат, че платформата щяла да помогне за изграждането на бъдеще, в което хората да разполагат с повече начини да се свързват и да бъдат заедно в метавселена. 

"Добре дошли в следващата ера на социалната заедност", гръмко обявяват от офиса на Зукърбърг. И допълват: 

"Искаме да дадем на хората възможност да изградят общество и да приближат света към себе си. И заради това ви молим да изградите сигурно и уважаващо онлайн пространство". Очаквано, рестрикциите върху съдържанието на публикуваните материали, мнения, снимки остават в сила.