Фекален ужас в Lupa.bg! Тръба с отходни води бълва на плаж "Златна рибка"!

Новини
14:06 - 28 Януари 2020
6002
Фекален ужас в Lupa.bg! Тръба с отходни води бълва на плаж "Златна рибка"!

Тръба от дълбоководното заустване на канализацията, изградена по новия воден проект на Созопол, изплува на плажа на къмпинг „Златна рибка”. Потресен от видяното, кметът Тихомир Янакиев поискал веднага ревизия на проекта, който би трябвало все още да е в гаранция.

„Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП”, който беше широко рекламиран от администрацията на Панайот Рейзи, беше на стойност над 75 млн.лв.

Над 58 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ от ЕС; повече от 14,5 млн. лв. от Държавния бюджет; и почти 2 милиона и 300 000 лева от бюджета на Община Созопол.

Дълбокоморското заустване беше последният етап от реализацията на проекта. Откри го кметът Рейзи в навечерието на местните избори през 2015-та, когато беше избран за трети мандат.

Пречистените води от пречиствателната станция, чрез системата от тръби и тласкатели на дълбокоморското заустване, се отвеждат навътре в морето на разстояние 2,5 км.

Сега обаче тръбите бяха изхвърлени от морето на плажа на най-близкия до Созопол къмпинг и това вероятно ще създаде огромен екологичен проблем. Най-голям ще е той през лятото, когато в района пристигат хиляди туристи.

Друг европроект – гордост за администрацията на Рейзи, който създаде екологичен проблем в района, е новото пристанище в Черноморец.

Там проектът беше без оценка на околната среда, защото беше представен като ремонт на старо съоръжение. Само няколко години по-късно, заради това, че съоръжението не е съобразено с морските течения и загражда голяма част от залива, морето „взе” пясъка от едната част на плажа и я натрупа в другата. Така от едната страна ивицата остана на камъни, а на централния плаж скоро ще има блато.

Снимки: Ирина Карабаджакова