Фекални води от градския колектор на Смолят са уморили рибата в р. Черна

В района няма промишлени предприятия. Установено е обаче нерегламентирано заустване и изливане на води на няколко места в реката, коментираха от екоинспекцията

Новини
17:04 - 20 Август 2023
4230
Фекални води от градския колектор на Смолят са уморили рибата в р. Черна

Концентрирано изпускане на отпадни води от градския колектор в Смолян е причината за стотиците умрели риби по поречието на река Черна, съобщава БНТ по информация на регионалните здравни власти. Те бяха изправени на крак рано в неделната сутрин заради сигнал, че от реката изплуват мъртви риби.

Сигналът е подаден тази сутрин на телефон 112. Веднага са реагирали екипи на РИОСВ, Басейнова дирекция, ИАРА, полицията и община Смолян. Засегнат е участък от километър и половина в раойна на квартал Устово.

След обход е установено наличието на умряла риба и миризма на канализационни битово-фекални води. В района няма промишлени предприятия, формиращи отпадъчни води. Установено е обаче нерегламентирано заустване и изливане на води от колектора на няколко места в реката, което е и най-вероятната причина за измирането на рибата, коментираха от екоинспекцията.

Взети са проби, резултатите ще излязат след няколко дни. Проверяват се дейностите по реализацията на втория воден цикъл на гр. Смолян в обходения участък, съвместно с община Смолян, съобщиха още от РИОСВ. По случая се извършва проверка и от органите на МВР.