Феникс Върбанов с и зложба в галерия "Стубел"

18:11 - 18 Април 2024
1461
Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури.

Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей.

Изложбата в "Стубел” е наречена "Пулсации" и може да бъде видяна до 3 май. Това са предимно работи с китайски туш върху хартия, облепвани върху платно, снаждани като колажи.

Феникс Върбанов обича кръговата форма, която асоциира с хармонията на Ин и Ян. В тези нови негови работи е "нахлул" цветът – предимно червеният, който гори, вълнува, пулсира. "То е като вулкан – лавата тръгва в картините", казва художникът. Това са сложни завихряния, връзка с природата – планини, риби, човеци, върхове, облаци, а в същото време абстрактни форми и наслоявания.

В изложбата за първи път се показват и серия малки творби, направени с техника на разливане.

Куратор на изложбата "Пулсации" в "Стубел" е изкуствоведът Красимир Илиев.

Феникс Върбанов планира своя малка изложба и в галерия "Аросита".

Чуйте в звуковите файлове фрагмент от словото на Красимир Илиев при откриването, както и самия Феникс Върбанов.

У нас се прилагат едни от най-модерните стратегии за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Има сравнително бърз достъп до нови лекарства и до някои от терапевтичните устройства, но е нужно координирано усилие за намаляване на случаите на инфаркт и инсулт и на последиците от тях.

Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Асен Гудев, член на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Днес се навършват 50 години от създаването на дружеството.

В епохата на атеро-склеротичните сърдечно-съдови заболявания има и такъв прочит на нещата – че лекуваме следствието, но ние имаме много повече работа, ако трябва да прилагаме превенцията. Превенцията включва промените в начина на живот, на социалните нагласи на хората, т.нар. социални детерминанти на здравето, коментира проф. Гудев.

Страните, успели да пречупят кривата на сърдечно-съдовите заболявания, са именно страните, успели да наложат такива мерки – ограничаване на тютюнопушенето, участие на хранително-вкусовата промишленост в производството на храни с по-малко сол и мазнини, промяна в нагласите за здравословен начин на живот.

"Забраните, размахване на пръст, налагане на необмислени ограничения надали работят, особено при нас. Но без да има воля за ограничаване на неща, които доказано не носят услуга на обществото, няма как да стане", отбеляза специалистът.

Сърдечно-съдовите заболявания са предизвикателство пред целия ЕС, но у нас преждевременната смъртност е 4 пъти по-висока от средната за ЕС и 8 пъти по-висока от тази в страните лидери – Испания и тези в Скандинавия, което кардиологът определя като първостепенен проблем със съществен ефект върху икономиката.

"Ние губим най-"ценните" хора за обществото, които имат най-голям опит, най-добрите данъкоплатци. Не бива да си позволяваме толкова лесно да губим хора."

По думите му, следва да имаме мерило да гледаме на средствата в кардиологията като на инвестиция, а не като на разход.