Фенове на АЗ Алкмаар нападнаха семейства на играчи, стари хулигани ги защитиха (ВИДЕО)

Грозните сцени станаха по време на реванша от Лига на конференциите между нидерландския тим и Уест Хем

Спорт
15:12 - 19 Май 2023
2089
Фенове на АЗ Алкмаар нападнаха семейства на играчи, стари хулигани ги защитиха (ВИДЕО)

Поредната порция грозни сцени се разигра на стадиона в Алкмаар, където снощи местният АЗ посрещна английския Уест Хем. Чуковете отстраниха нидерландския тим и ще спорят на финала за трофея с Фиорентина.

Фенове на АЗ Алкмаар нападнаха в един момент членове на семействата на играчите на лондончани, от което напрежението ескалира и станаха масови боеве на трибуните.

Дейвид Мойс - мениджърът на Уест Хем, също беше загрижен за членовете на семейството си, след като фенове да нападнат и част от привържениците на Уест Хем след края на мача.

Победният гол на Пабло Форналс в края на мача накара банда ултраси на АЗ с черни фланелки и качулки да се опита да нахлуе в зоната, запазена за приятели и семействата на играчите.

Футболистите, сред които Михаил Антонио, Саид Бенрама, Аарон Кресуел и Флин Даунс, се покатериха по рекламните пана в опит да спрат проблемите.

Мойс, чийто 87-годишен баща Дейвид старши беше на мача, заяви: "Не мога да обясня какво се случи и защо се случи. Мога само да кажа, че играчите бяха замесени, защото това беше семейният сектор и повечето от техните близки и приятели бяха там. Вероятно това беше причината за реакцията.

Дали бях притеснен? Да, семейството ми беше там и имах приятели в този сектор. Охраната искаше да ме вкара вътре, но аз трябваше да се уверя, че моите играчи не са замесени", сподели Мойс.

Вратарят на "чуковете" Алфонс Ареола добави: "Когато семействата или приятелите ни идват на стадиона, не искаме да виждаме подобни неща. Те искат да се насладят на събитието и ние също искаме да се радваме с тях. Бяхме притеснени".

Крушката си има опашка - по време на първия мач на стадиона в Лондон миналата седмица членове на семействата на играчите на АЗ бяха въвлечени в конфронтация с фенове на Уест Хем.

Шефът на АЗ Паскал Янсен заяви: "Това, което се случи миналата седмица, беше много неприятно и тогава се получава същото усещане като това, което се случи тази вечер. Срам ме е, че това се случи на нашия стадион, но трябва да контролираш емоциите си."

Инцидентът засенчи достигането на Уест Хем до първия европейски финал от 47 години насам и приближаването му на един мач от първия трофей от Купата на Англия през 1980 г. насам.

На мястото на инцидента пристигнаха полиция и стюарди, за да предотвратят по-нататъшни сблъсъци, и 10 минути по-късно спокойствието беше възстановено.

Нидерландската полиция направи изявление, което гласи: "До момента няма извършени арести. Нашата цел беше да разпръснем тълпата и да възстановим реда възможно най-бързо, в което успяхме. Ще разследваме кадрите от инцидентите и ще се опитаме да идентифицираме привържениците. Възможно е от това да последват арести".

УЕФА ще изчака докладите от длъжностните лица и делегатите на мача, преди да вземе решение за следващите стъпки.

Един от замесените в инцидента, но този път на страната на добрите, беше емблематичен стар хулиган на Уест Хем, известен с прякора си Нолс. Макар и вече на възраст, тъй като силните му години са през 80-те, той се впусна в битка да защити други фенове и семействата на играчите.