Феновете на ЦСКА попитаха държавата: Ще обърне ли някой внимание на желанието ни за нов стадион?

Кога ще се активират процедурите на новия закон за партньорството между държавата и клуба в дългосрочен 30-годишен план?, попита ръководството

Спорт
20:05 - 22 Август 2019
803
Феновете на ЦСКА попитаха държавата: Ще обърне ли някой внимание на желанието ни за нов стадион?

Ръководството на ЦСКА изпрати писмо до министъра на спорта Красен Кралев. В него основната тема е стадион "Българска армия". На този етап "червените" не са получили разрешение да стартират реновирането на съоръжението, въпреки че до момента държавата и Столична община показват добри намерения това да се случи.

Писмото е подписано от изпълнителният директор на "червените" Пламен Марков. Причина за това е, че според ЦСКА колкото повече се чака, толкова по-възможно е стадионът да става опасен.

В същото време фенклубовете на "армейците" също реагираха. Те изпратиха писмо с въпроси до премиера Бойко Борисов, Красен Кралев и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Ето и писмото от Пламен Марков:

"ПФК ЦСКА София ЕАД иска да изрази своето безпокойство и да Ви сезира за някои процеси, касаещи бъдещите ни планове да притежаваме нов и модерен стадион. Клубът ни е на мнение, че съоръжението в този си настоящ вид не може да продължава да функционира. Това е очевидно за всички държавни и футболни институции, както и за многобройните ни привърженици. То не отговаря на критериите и изискванията на УЕФА да приема мачове на високо ниво, което от своя страна ни задължава да ползваме под наем друг стадион в определена фаза на евротурнирите.

Да изпаднем в подобна ситуация е срам - за нас като клуб с утвърдено име в европейската футболна история, за Министерството като собственик на стадиона и за България, демонстрираща амбиции за модерна европейска държава.

В тази връзка искаме да попитаме: Кога ще се активира според процедурите на новия закон за спорта партньорството между държавата и клуба в дългосрочен 30-годишен план, за да може ние спокойно и мащабно да разгърнем и реализираме инвестиционната си политика?

Досега получихме добронамерени обещания от всички страни, но на практика нещата са в притеснителен застой, защото ефективни действия няма. При положение, че нашето желание не е за финансиране от държавния бюджет, а само за съдействие и разрешения за съответните строителни процедури и документация. Припомняме, че в тренировъчната база "Панчарево" досега сме вложили 4 383 086 лева в строителство и подобрения и е крайно време тези значими финансови средства да бъдат законно признати от съответните институции.

Ще се ангажира ли Министерството и държавата с конкретни срокове да се ускорят процесите на одобрение на нашите проекти и реалното им стартиране? Не можем да търпим стадионът да продължава да изглежда в това опасно за ползване състояние.

Вярваме,че взаимните ни усилия ще дадат ползотворен резултат, за да може спортната институция ЦСКА да притежава наистина стадион и база, с която всички да се гордеем, и която да бъде отново люлка за футболни таланти и велики шампиони."

Феновете на армейците попитаха:

"Ще насърчи ли държавата координираната с нея инвестиционна политика от страна на нашия клуб, тясно свързана с изграждането на ново и модерно спортно съоръжение в Борисовата градина?

Ще обърне ли някой внимание на желанието и гласа на най-многобройната спортна публика в България да има свой модерен нов дом, отговарящ на всички изисквания за безопасност и притежаващ всички необходими удобства, на които се радват и европейските фенове?

Отговорите на тези въпроси очакваме от вас, а ако смятате, че сме голословни, сме готови веднага да входираме и резултатите от провелата се наша подписка за ново спортно съоръжение "Арена ЦСКА" - над 90 000 червени гласове са готови напълно да ви опровергаят. А топката остава във вашето поле."