Феновете на Хайдук подпалиха Гимараеш

Хърватските фенове създадоха паника - факли, бомби, нападнаха и журналист

Спорт
12:00 - 11 Август 2022
1859
Феновете на Хайдук подпалиха Гимараеш

Витория Гимараеш победи Хайдук Сплит с 1:0 в мач-реванш от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите, но отпадна, след като хърватите спечелиха първата среща с 3:1.

Огромна роля за успеха на Хайдук изиграха феновете на отбора, които преди, по време и след мача си навлякоха гнева на португалската преса.

Още във вторник вечерта хърватските фенове предизвикаха паника сред жителите на Гимараеш, след като десетки от тях използваха пиротехника по улиците на португалския град, като хвърляха факли и бомбички и изпочупиха няколко заведения.

По-късно португалското правителство излезе с официална позиция, потвърждаваща, че става въпрос за фенове на Хайдук. От 154 човека, участвали в безредиците, 122 са хървати, a останалите - фенове на Бенфика.

По време на двубоя на „Ещадио Афонсо Енрикеш“ гостуващата агитка опита да предизвика домакинските фенове, показвайки фланелка на един от големите съперници Бенфика. Трябва да се отбележи, че ултрасите на Хайдук и Бенфика са побратимени.

По информация на португалските медии след края на двубоя хърватите също не са били мирни, като са нападнали журналист, но полицията се е намесила и последствия за него няма.