Фермери блокираха границата нежду Белгия и Нидерландия (ВИДЕО)

Български земеделци заплашиха с протести на 6 февруари

Новини
09:22 - 03 Февруари 2024
2097
Фермери блокираха границата нежду Белгия и Нидерландия (ВИДЕО)

Блокадите на фермери по границата между Белгия и Нидерландия продължават. Преминаването на превозни средства в района, включително и към Антверпен, е невъзможно, съобщи БНТ. 

Край пристанището Зеебрюге продължават да са блокирани около 2 хиляди тира. Протестът на белгийските фермери е срещу повишаващите се цени, евтиния внос, бюрокрацията и високите данъци.

Във Франция фермерите прекратяват блокадите след пробив в разговорите с правителството. Властите в Париж им обещаха помощ на стойност 400 милиона евро. Протестната вълна обаче достига все повече страни от Европейския съюз. Днес блокади на фермери ще има и в Кипър. Полските фермери се надигат отново и ще блокират границата с Украйна срещу вноса на украинска продукция. 

WOAH ????????????

The Dutch farmers and truckers have joined to BLOCKADE the border crossing with Belgium.

SHARE - You won't see this on the news ????pic.twitter.com/h1OxhQLeos

— PeterSweden (@PeterSweden7) February 2, 2024 ">

Утре премиерът Денков ще се срещне с българските зърнопроизводители, които са в протестна готовност и заплашват, че ще извадят тракторите по площадите във вторник - 6 февруари. 

Земеделските производители у нас готвят нови протести за допълнителни 550 млн. лв. Диалог между министерството и земеделците има. Това каза пред Нова телевизия заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева. Очакваната сума, която МЗХ може да осигури, е около половината от исканите, посочи още тя. „Много от решенията са общи и изискват общ отговор на европейско ниво", твърди зам.-министърът.