Фернандо Алонсо най-бърз на наводнената „Сузука“

Спорт
08:19 - 07 Октомври 2022
2338
Фернандо Алонсо най-бърз на наводнената „Сузука“

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо даде най-доброто време в първата свободна тренировка преди Гран При на Япония, която се проведе на наводнената писта „Сузука“.

Заради тежките условия на пистата повечето пилоти останаха в своите гаражи в началните минути на сесията, но се появиха на трасето в средата на тренировката. Тогава дъждът намаля, което позволи и използването на гумите интермедия.

Точно в този период дойде и най-доброто време на Алонсо, който успя да завърти обиколка за 1:42.248. Така той победи с 0.315 секунди своя сънародник Карлос Сайнц, а тройката в първия час за подготовка в Япония допълни вторият пилот на Ферари Шарл Леклер, който бе с 0.386 по-бавен от Алонсо.

Съотборникът на испанеца в Алпин Естебан Окон даде четвъртото време, с пасив от 0.774, а Кевин Магнусен затвори топ 5, с изоставане от 1.010. Макс Верстапен, който този уикенд ще има втори шанс да си гарантира титлата за 2022 година, завърши на шестото място, с изоставане от 1.114 спрямо лидера.

Пилотът на Ред Бул направи само 4 обиколки в рамките на сесията, колкото направиха и неговият съотборник Серхио Перес, както и Джордж Ръсел от Мерцедес. Тримата бяха най-пестеливите пилоти в рамките на първата тренировка, а най-активен в сесията бе пилотът на Алфа Ромео Гуаню Джоу, който направи 14 тура на японската писта.

Първият жълт флаг в рамките на тренировката бе причинен от Никола Латифи, който посети зоната за сигурност на фибата малко след средата на сесията след като блокира предните си гуми. Канадецът се размина с контакт със стената и продължи участието си в тренировката. Малко по-късно Леклер също допусна две грешки в завоите „Дегнер“, като втория път монегаскът също се разходи из зоната за сигурност, но и той като Латифи се опази от удар в стената и продължи участието си в сесията.

В минутите след финала на тренировка дойде и единствената голяма катастрофа, която бе дело на пилота на Хаас Мик Шумахер. Германецът загуби контрол над своя болид при преминаването на седмия завой в обиколката си за прибиране в бокса и се удари тежко в стената. При удара Шумахер унищожи и двете предни окачавания на своя автомобил, което може да компрометира участието му във втората тренировка по-късно днес.

Тя ще започне в 9:00 часа българско време по-късно днес. Тя ще бъде с продължителност от 90 вместо стандартните 60 минути, тъй като за нея бяха предвидени тестове на гуми за догодина. В тези условия, които би трябвало да се запазят и за втората сесия, тези изпитания едва ли ще се проведат, което означава, че и втората тренировак в Мексико след три седмици ще бъде удължена.