Фернандо Алонсо официално се завърна във Формула 1

Испанецът с 2-годишен договор с отбора на Рено

Спорт
16:35 - 08 Юли 2020
2934
Фернандо Алонсо официално се завърна във Формула 1

Двукратния световен шампион във Формула 1, Фернандо Алонсо, ще се завърне на стартовата решетка през 2021 година. Испанецът, който се оттегли от спорта след края на сезон 2018, за трети път в своята кариера ще представлява тима на Рено. Предишните му два престоя в Енстоун бяха през периодите 2003-2006 и 2008-2009, като испанецът триумфира с пилотските титли през 2005 и 2006.

„Рено е моето семейство където са и най-добрите ми спомени от Формула 1, с моите две световни титли, но сега гледам напред. Това е добър източник на гордост и огромна емоция в завръщането ми в отбора, който ми даде шанс в началото на моята кариера. Сега той ми дава шанс да се върна в най-високото ниво. Имам принципи и амбиции, които са същите като на отбора. Техният прогрес през тази зима дава достоверност на амбициите им за 2022 година и аз ще споделя целия мой опит с всички. От инженерите до механиците и моите съотборници. Отборът иска и има възможностите да се върне на подиума, както и аз“, заяви Алонсо

Алонсо ще заеме мястото на Даниел Рикардо, който от своя страна ще премине в Макларън. Договорката между испанеца и френския тим ще е за две година, като поне през 2021 година той ще си партнира с Естебан Окон.

„Привличането на Фернандо Алонсо е част от плана на Рено да продължи своя престой във Формула 1 и да се върне в челото на колоната. Неговото присъствие в нашия отбор е страхотен актив както на спортно ниво, така и за марката към, която той е много привързна. Силата на връзката между него, отбор и феновете го правят естествен избор. В допълнение към предишните му успехи, то е дързък общ избор, както и проект за бъдещето. Неговите опит и решителност ще ни позволят да извлечем максималното един от друг и да приближим отбора към перфектността, която модерната Формула 1 изисква. Той също ще донесе на нашия отбор, който се разрасна много бързо, култура на справяне с проблемите заедно. Заедно с Естебан, неговата мисия ще е да подготви отбора за сезон 2022 по най-добрия начин“, коментира шефът на Рено, Сирил Абитебул.

В кариерата си във Формула 1, испанецът има записани общо 311 старта, 22 пол позиции, 23 най-бързи обиколки, 1899 точки, 32 победи и общо 97 подиума.

Завръщането на Алонсо в Рено, драстично намалява опциите на Себастиан Фетел за оставане във Формула 1 след края 2020 година, когато ще изтече неговия договор с Ферари. Освен Фетел други потенциални жертви на този ход на Рено са Гуан-Ю Джоу и Кристиан Лунгард, който са двамата топ пилоти от академията на френския тим.