Фернандо Алонсо сменя Себ Фетел в Астън Мартин

Спорт
12:34 - 01 Август 2022
1834
Фернандо Алонсо сменя Себ Фетел в Астън Мартин

Фернандо Алонсо ще смени Себастиан Фетел в Астън Мартин за сезон 2023 във Формула 1, обяви днес британският тим. Фетел обяви в седмицата преди Гран При на Унгария, че слага край на кариерата си след финала на настоящия сезон, а договорът на Алонсо с Алпин изтича в края на 2022.

Интересното е, че досега всички знаци от страна на Алонсо и Алпин бяха, че е много вероятно двете страни да се разберат и двукратният световен шампион да остане в тима.

Що се отнася до Астън Мартин, от там упорито не коментираха темата за бъдещия заместник на Фетел, като мълчанието им продължи няколко дни и днес от отбора на Лорънс Строл официално обявиха идването на испанеца. Като от Астън Мартин уточниха, че договорът на Алонсо е за “няколко сезона”, но без да уточняват колко са те. Със сигурност обаче не е само за 2023 година.

В рамките на уикенда в Унгария Алонсо дори обясни, че с Алпин могат да се разберат за 10 минути за новия му договор, но най-вероятно това е било последно подсказване към Отмар Шафнауер и компания, че изпускат последния шанс да задържат голямата си звезда.

“Все още имам амбицията да се боря в челото и искам да съм част от отбор, който е посветен на това да продължи да се развива и да успее във Формула 1”, коментира Алонсо изненадващия си трансфер.

Новината за напускането на Алонсо дойде по-малко от 24 часа, след като шефът на Алпин Отмар Шафнауер коментира, че най-вероятно Фернандо ще остане в отбора.

По-рано този сезон имаше известно напрежение в Алпин заради невъзможността на тима да предложи титулярно място на резервата си Оскар Пиастри и до вчера се смяташе, че австралиецът ще бъде даден под наем за догодина на Уилямс, където да смени Никола Латифи.