ФИБА лиши от права да играе още един наш баскетболист заради участие в черно тото

Това е втори случай за по-малко от седмица

Актуални новини
14:27 - 04 Май 2024
3465
ФИБА лиши от права да играе още един наш баскетболист заради участие в черно тото

Международната баскетболна централа ФИБА санкционира още един български състезател заради черно тото. На бившия играч на "Черно море" и "Берое" Мартин Стефанов е наложена забрана за участие във всякакви дейности на ФИБА или свързани с нея такива за период от 18 месеца, предава Сега.

Причината е нарушаване на Кодекса за етика и интегритет и участие в букмейкърски залози. По същата точка на 1 май бе наказана бившата националка Теодора Динева. 

23-годишният бивш юношески национал от Варна ще "спести" 1/3 от наказателния срок. Според официалното съобщение последните шест месеца от наказанието му се отлагат с изпитателен срок от 3 години, защото има смекчаващи вината фактори. В резултат българският баскетболист ще е наказан за 12 месеца, които изтичат на 24 октомври 2024 г. (наказанието е влязло в сила на 24 октомври 2023-а).

А от БФБаскетбол обявиха на своя сайт, че продължава сътрудничеството си с ФИБА в борбата с нерегламентираните залози и призова всеки, който има информация за нарушения, да докладва своевременно.

Когато стана известно за наказанието на Динева служебният спортен министър и доскорошен президент на баскетболната ни федерация Георги Глушков коментира пред bTV:

"Като президент на федерацията преди 7 години сключих договор срещу заплащане фирма да осъществява мониторинг на залози във водещите спортове в Европа. От 4 години Sportradar дава сигнали към ФИБА, към БФБаскетбол и съответно към Главна дирекция "Национална полиция". След сигнали, подадени от Sportradar, аз в качеството си на президент на федерацията осъществих връзка с ФИБА. Теодора Динева, след като е имало индикации, е с временно спрени права от ФИБА. Имаме специален човек във федерацията, който от една година има такава длъжност - офицер за феърплей. Той е връзката на ФИБА с тази фирма, БФ Баскетбол и "Национална полиция". Разследващите не са ни давали информация точно за какво. Имали са комуникация с Динева и са установили вина".

Глушков не изключи, че може би ФИБА разследва уговорени мачове и от българските баскетболни първенства. "Не бих искал да правя предположения, държа на официалната информация. Нека всички да знаят, че има кой да гледа, кой да разследва и кой да наказва. Като президент съм бил и ще бъда твърд, а сега и като временен министър на спорта, срещу всичко, убиващо спорта", завърши Глушков.