ФИФА готви ВАР революция

На конгреса бяха разкрити нови развития в бъдещето на футбола

Футбол
14:41 - 17 Май 2024
5811
ФИФА готви ВАР революция

На конгреса на ФИФА бяха разкрити нови развития в бъдещето на футбола.

Най-голямата промяна е трансформацията на VAR технологията, която предизвика множество противоречия от въвеждането си. Президентът на ФИФА Джани Инфантино обяви подобрението на VAR, което мнозина ще идентифицират с правилата на тениса.

„Ще развиваме и подобряваме VAR. Тази технология се използва от 65 национални асоциации, но сега ще я подобрим. Създадохме по-основна технология с по-малко камери и без рефери, които да решават, така че ще бъде достъпна за всички и по-лесна за внедряване. Този състав вече се тества".

Ще функционира на принципа две заявки на мач.

Треньорите на всеки отбор ще имат право да поискат проверка на ВАР два пъти на мач.

Ако първоначалното решение на рефера бъде променено след извършване на проверката, отборът, който е поискал проверката, пак ще има право на две проверки. Ако първоначалното решение на съдиите на терена не бъде променено след приключване на проверката, отборът губи правото на една проверка.

Промени има и в международните състезания. Така Световното клубно първенство за жени ще се проведе през 2026 г., а Световното първенство за U-17 ще бъде въведено всяка година. СП до 20 г. ще се провежда на всеки две години, планирано е и Световното първенство до 15 г.