ФИФА кляка пред парите на Саудитска Арабия

Световната футболна централа дава на азиатците Мондиал 2034

Спорт
12:41 - 09 Октомври 2023
2180
ФИФА кляка пред парите на Саудитска Арабия

Мондиал 2034 най-вероятно ще бъде организиран от Саудитска Арабия, като поне така твърдят британските медии. Все още няма официално решение, но все повече знаци потвърждават тази теза.

Изглежда, че ФИФА ще смекчи правилата да предоставяне правото на организиране на това събитие специално за тази държава.

Засега Саудитска Арабия е единствената, която е подала кандидатурата си в процедурата за организиране на турнира през 2034 г.

ФИФА вече обяви, че страната домакин ще бъде поне една от азиатските страни, евентуално съвместно с някоя от Океания. Дейли Мейл съобщава, че ФИФА вече е постигнала споразумение със Саудитска Арабия.

Световната футболна централа е променила правилата относно изискванията за стадионите в тръжната процедура в последния момент.

Гардиън съобщава, че страните, кандидатстващи за организиране на Мондиал, трябва да са завършили поне 7 от 14-те необходими стадиона. В четвъртък ФИФА разпространи документите, от които става ясно, че се изискват не 7, а 4 напълно завършени стадиона.

Изискванията на ФИФА предполагат, че тези стадиони трябва да побират най-малко 40 000 зрители, а за най-важните мачове обаче са необходими стадиони с капацитет от 60 000 или дори 80 000.

Оказва се обаче, че арабите все още ги нямат. Страната съобщи за изграждането на четири такива съоръжения за Купата на Азия през 2027 г., но досега две в Рияд се модернизират, а едно в Дамам все още се изгражда.

ФИФА намери "врата" и за това. Актуализираният документ предполага нова дефиниция на съществуващите стадиони като „съществуващи в момента или в процес на изграждане“ и „необходими обновяване или реконструкция, при което се запазват основните конструктивни елементи“.

Именно тези промени в правилата изглежда, че се правят единствено и само в полза на кандидатурата на Саудитска Арабия.