ФИФА: Ще изхвърлим всеки, който участва в Суперлига

Спорт
14:25 - 21 Януари 2021
796
ФИФА: Ще изхвърлим всеки, който участва в Суперлига

ФИФА за пореден път се обяви против създаването на т.нар. "Европейска Суперлига" и категорично заяви, че всеки, дръзнал да участва в подобен турнир, ще бъде изключен от състезанията под егидата на световната футболна централа, включително и Световното първенство.

"Във връзка със спекулациите относно създаването на Европейска Суперлига от някои европейски клубове, ФИФА и шестте конфедерации, още веднъж заявяваме и дебело подчертаваме, че подобен турнир няма да бъде признат нито от ФИФА, нито от съответната конфедерация", гласи съобщението на централата. 

"На всеки клуб или играч, участващ в подобно състезание, ще бъде забранено да участва в турнири, организирани от ФИФА или съответната конфедерация", се добавя в писмото. 

Идеята за подобен турнир витае от няколко години, но спекулациите за организирането му се засилиха през последните два сезона, като дори се споменаваха и имена на конкретни клубове, които са дали съгласието си да участват в него. 

"Съгласно устава, всички състезания трябва да бъдат организирани и признати от съответната конфедерация, както и от ФИФА на глобално ниво. В това отношение конфедерациите признават Световното клубно първенство в настоящия нов формат, като единствено световно клубно състезание, а ФИФА признава клубните състезания от конфедерациите като единствени континентални състезания", подчертават от централата.