Филчев призова съдия сам да си сложи белезниците

Бившият главен прокурор скандализиран от Калин Калпакчиев, амнистирал убиеца Джок Полфрийман

Новини
21:48 - 21 Септември 2019
11552
Филчев призова съдия сам да си сложи белезниците

Бившият главен прокурор на България Никола Филчев (1999 – 2006 г) призова съдията Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд, който пусна предсрочно от затвора убиеца Джок Полфрийман, сам да си сложи белезниците и да заеме мястото на австралийския касапин в пандиза.

Предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман вбеси бившия обвинител №1 на България Никола Филчев

В интервю пред агенция „Блиц”, видимо афектирания от решението на мастития съдия Калпакчиев Никола Филчев оборва и с правни аргументи присъдата, постановила предсрочна свобода за убиец на български студент.

„От морална гледна точка това е позорен акт, който скандализира българските граждани и предизвика остро негодувание в обществото. Държавници и политици от всички цветове осъдиха този срамен, позорен акт на съдиите Калпакчиев и ВелиславаИванова. Става ясно, че те не са успели да повлияят на младата колежка Виолета Магдалинчева, която е известна като принципен и отговорен съдия. Тя е подписала решението с особено мнение”, казва Никола Филчев.

Съдия Калин Калпакчиев

И продължава: „Гражданите трябва да протестират докато председателят на състава Калин Калпакчиев и неговата другарка по партийна линия Весислава Иванова не напуснат съда. Двамата ръководят креслива групичка от съдии-соросоиди, която се именува „Съюз на съдиите“. Калпакчиев и Иванова показаха, че не са способни да дадат правосъдие на българските граждани. Те предизвикаха отвращение у българите и дори сред съпартийците си от Съюза на съдиите. Двамата да си сложат сами белезниците и да заемат достойно мястото на убиеца Джок в затвора! Това решение грубо нарушава закона – както материалния, така и процесуалния закон. За да освободи предсрочно подсъдимия, съдът трябва да установи, че той се е поправил – чл. 70 от НК. Но в случая е доказано обратното”, гневи се с основание пред „Блиц” Никола Филчев.

Според него, съдиите са "игнорирали данните от затвора за подсъдимия Полфрийман. Двамата са изопачили фактите и са направили необоснования извод, че подсъдимият Полфрийман се бил поправил. Казано на юридически език Калпакчиев и Иванова са нарушили процесуалния принцип, че „съдът взема решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото“ – чл. 14 от НПК.", завършва бившия главен прокурор на България.