Филип Филипов: Не е даденост да играеш в ЦСКА (ВИДЕО)

С Черно море в битката за титлата ще има повече истински мачове, смята шефът при армейците

Спорт
14:08 - 02 Февруари 2024
1941
Филип Филипов: Не е даденост да играеш в ЦСКА (ВИДЕО)

Спортният директор на ЦСКА Филип Филипов коментира ситуацията с подготовката на „червените“, както и очакванията си от пролетния дял от шампионата.

Той не подмина и темата със старши треньора Нестор Ел Маестро, както и по-глобалната тема, засягаща родния шампионат – изборът между българи и чужденци.

„Според мен се проведе една качествена подготовка при добри условия. Треньорите и футболистите извършиха голям обем от работа. Радващото беше, че нямаше сериозни контузии, че всички можеха да вземат максимално участие в тренировъчния процес“, започна той.

Филипов коментира и резултатите в контролите: „В контролите е сложно да се показват добри резултати и добра игра, защото когато се тренира при високи натоварвания, се събира доста умора в играчите, така че мисля, че резултатите в първенството и за Купата са по-важни“.

„Извърши се голям обем работа, футболистите работиха професионално, влагаха се на 100% в тренировките, много малък процент от тях пропуснаха тренировки заради леки травми. Мисля, че ЦСКА ще е добре подготвен и ще покаже добра игра през пролетния полусезон“, доволен е той.

Филипов изтъкна, че Нестор Ел Маестро разполага с доверието на ръководството в ЦСКА: „Абсолютно, всеки един треньор, който води отбора, трябва да има нужното доверие и моята работа е да му давам спокойствие и увереност и да му помагам с каквото мога. Нестор Ел Маестро има доверието на ръководството, така че от него си зависи представянето на отбора. В ЦСКА, а и във всеки един отбор, водещото за работата на треньора са резултатите и представянето на отбора“.

„Не само, моята задача беше да бъда близо до отбора, да следя тренировъчния процес, мачовете, атмосферата в отбора, която наистина е много добра. Работи се при много добра атмосфера и да има спокойствие при тренировъчния процес“, каза той за своята работа на лагера в Турция.

„ЦСКА винаги иска да печели мачовете. Самото име ЦСКА задължава и победите винаги са водещи за ЦСКА, но когато е тренировъчен цикъл и се води подготовка, резултатите остават на заден план“, увери Филип Филипов.

„Следя представянето на другите отбори, нормално е. Битката за титлата през пролетта пак ще се води между ЦСКА и Лудогорец, като тази година е хубаво, че Черно море се намесват в битката за титлата, защото когато има повече отбори, има по-голяма конкуренция, тогава ще има повече“, коментира той предстоящите мачове през пролетта.

Темата с мачовете срещу Лудогорец също не бе подмината:

„Първият мач бяхме категорично надиграни от Лудогорец. Тогава стана и треньорската смяна и не бяхме в най-доброто си състояние. Вторият мач беше равностоен, даже на моменти бяхме по-добрият отбор, просто липсата на късмет ни лиши от това да спечелим мача или да завършим на равно, което беше най-реалният резултат“.

На въпроса „Купа или титла?“ ръководителят отговори: „И двете! ЦСКА винаги се бори за всичко“.

Филипов коментира и темата за българи и чужденци в родните клубове: „Моето мнение е, че трябва да се работи много. В момента страдаме от липса на качествени футболисти, изградени футболисти и затова се прибягва до толкова много чужденци. Предполагам, всеки един собственик предпочита да си изгради футболист, който ще му струва много по-малко средства и финанси. Трябва да изграждаме качествени футболисти, защото когато имаш амбиции и цели за Европа, просто трябва да имаш добър отбор, а добър отбор се прави с качествени футболисти“.

„Не е точно така, защото според мен тези стъпки, които направиха младите. Турицов вече е на 24, ще направи 25, се разви по този начин – първо беше в Литекс, оттам в ЦСКА. Християн Петров беше по същия начин. Това са два примера, които трябва да служат на другите млади футболисти, че с труд, с постоянство се постигат успехи“, даде пример той пред dsport с развитието на Иван Турицов и Християн Петров относно преотстъпването на младите си играчи, което практикува ЦСКА.

„Според мен, това е въпрос и на характер, не е само до това, колко искаш да се покажеш. Нашите футболисти трябва да разберат, че не е даденост да играеш футбол и то в ЦСКА. Това доверие и място се печели с много труд, постоянство и характер, който е нужен в ЦСКА. Тук изискванията са високи и не всеки футболист може да играе под напрежение в ЦСКА. По-скоро опира до персонален характер и личност, колко самият българин или чужденец е амбициран да играе“, смята Филипов за желанието на играчите да се докажат.