Филми с награди от Кан гостуват в Ловеч

Началото на фестивала ще сложи "Джебчии" на японския режисьор Хирокадзу Корееда

Култура
09:15 - 25 Юли 2019
1756
Филми с награди от Кан гостуват в Ловеч

Филми с награди от престижния фестивал в Кан гостуват в Ловеч в рамките на третото издание на "София филм фест", съобщават от общината. Програмата стартира на 26 юли (петък) и в продължение на седем вечери в кино "Космос" от 18 ч. ще бъдат представени седем филма.

Началото ще сложи "Джебчии" на японския режисьор Хирокадзу Корееда. Лентата е носител на "Златна палма" от Кан 2018 г. В афиша на феста са още "Капернаум" на ливанската режисьорка Надин Лабаки, носител на наградата на журито от Кан 2018, номиниран за най-добър чуждоезичен филм за наградите "Оскар" и "Златен глобус"; "Всичко ще бъде наред" на Вим Вендерс; "Три лица" на иранския режисьор Джафар Панахи (удостоен с наградата за най-добър сценарий в Кан 2018); "Солта на земята" на Вим Вендерс и Жоао Рибейро Салгадо (с номинация за "Оскар" за документален филм, със специална награда на журито и с наградата на Екуменическото жури в програмата "Особен поглед" на Кан 2014); "Щастливия Лазаро" на Аличе Рорвахер (награда за най-добър сценарий от Кан 2018 и още десетки отличия от цял свят).

Специална предпремиерна прожекция на едно от най-новите български заглавия - "Ирина", ще закрие третото издание на филмовия фест в Ловеч на 1 август (четвъртък). Лентата е пълнометражен дебют на режисьора Надежда Косева. След края на прожекцията авторът на филма ще бъде на разположение за разговор с публиката.

Билетите за всеки филм от фестивалната програма са на стойност 6 лв., намалението за ученици, студенти и пенсионери е 5 лв., а билетът за всички прожекции е 35 лв.