Финално: Иниеста се сбогува с футбола

Спорт
14:27 - 08 Октомври 2024
2136
Финално: Иниеста се сбогува с футбола

Легендарният полузащитник на Испания и Барселона Андрес Иниеста официално обяви края на кариерата си като футболист. 40-годишният играч го направи на специално събитие в Барселона под наслов “Играта продължава”, като в свой продължителен монолог той направи подробна равнометка на своя футболен път.

“Бих искал да благодаря на всички, които сте тук, както и на тези, които не успяха да присъстват на този толкова специален ден. Позволете ми да се разчувствам днес (просълзява се - б.р.). Никога не съм мислил, че ще дойде този ден. Всички тези сълзи, които проляхме през последните дни, са от емоции и гордост. Това не са сълзи на тъга, а на това момче от Фуентеалбийя, което сбъдна мечтата си да бъде футболист след много труд, саможертви и откази да се предаде. Тези ценности бяха жизненоважни в моя живот и затова днес се чувствам толкова горд с целия този път. Чувствам се много щастлив, че сбъднах мечтата си да бъда професионален футболист, защото именно това желаех най-много. Днешното събитие е като разказ. Преживял съм най-добрите неща, които могат да се преживеят на човешко и професионално ниво.

Бих искал да направим един преразказ. Приказката започва във Фуентеалбийя: на игрището в града, в училището и всички пътувания до Албасете. Помня този много щастлив период на тези игрища. Помня и как гледах Албасете в първа дивизия, което много ме радваше. Въпреки че никога не съм играл за този отбор, винаги съм имал два тима: Албасете и Барселона. Моята родна земя винаги ще бъде в сърцето ми. Тук присъстват мои съотборници и треньори, които споделиха този мой път, като им благодаря за всичко, което направиха за мен.

Определено семейството е първата стъпка. Както знаете, вече съм на 40 години, виждали сте ме много пъти и знаете колко важно е семейството за мен. То винаги е бил моят двигател, който винаги ме е подкрепял. Сестра ми и родителите ми са всичко за мен. Днес имам едно прекрасно семейство с Ана и шестте ни деца. Те са моят двигател, който задвижва всичко и дава смисъл на това, което правим. Бих искал специално да спомена баща ми, който беше моето вдъхновение. Винаги сме имали много специална връзка още откакто бях на две години. Страстта ми към футбола и това, което съм постигнал в кариерата ми, се дължат на него. Много благодарности за всички съвети, за мълчанието и за всичко, което означаваш за мен.

<blockquote class="twitter-tweet" data-media-max-width="560"><p lang="en" dir="ltr">♾️ A special day for the Iniesta family! <a href="https://t.co/sY6knuvSjE">pic.twitter.com/sY6knuvSjE</a></p>&mdash; FC Barcelona (@FCBarcelona) <a href="https://twitter.com/FCBarcelona/status/1843597563464646738?ref_src=twsrc%5Etfw">October 8, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

За мен пътуването на моя живот е следното: Фуентеалбийя - Барселона. Днес имам късмета да бъда с четиримата човека, които осъществихме това пътуване: родителите ми, дядо ми и аз. Много е красиво, че почти 30 години по-късно ние сме тук в този толкова важен и специален момент. Това пътуване включва всичките труд, саможертви, смирение и усилия. “Ла Масиа” ме промени завинаги. Това е най-доброто място, където можех да подобря всички ценности, които трябваше да имам в живота. Нямам думи, с които да изразя своята благодарност. За мен пристигането в Барса беше мечта и се фокусирах да я сбъдна. Не можех да отклоня фокуса си от това, което исках, и от пристигането си на най-доброто възможно място, в което да сбъдна всичките си мечти, които ме очакваха.