Финансист пред Lupa.bg: Българите не знаят какво да правят с парите си, трупат депозити

Личности
13:35 - 11 Февруари 2021
10689
Финансист пред Lupa.bg: Българите не знаят какво да правят с парите си, трупат депозити

Според вчера излязла нова статистика на БНБ, депозитите у нас са се увеличили. Ръст има и на хората, закътали в банка над 1 млн. лева. Каква е причината, обяснява финанситът Любомир Христов пред Lupa.bg.

- Г-н Христов, до скоро депозитите бяха отживелица заради нулевите лихви, но вчера излезе статистика, че броят им в банките рязко е скочил. На какво се дължи това?

- Увеличеният брой на депозитите е звързан с невъзможността на българите на инвестират парите си. Миналата година повечето хора бяха блокирани, не ходят по екскурзии, не пазаруват като преди. Какво да ги правят тези пари? Колко екскурзии се отмениха, туроператорите са на прага на фалити, по-големите покупки също се отлагат, не се купуват толкова автомобили като преди. Тази тенденция не е само у нас, тя е навсякъде. Просто не можем да харчим в момента. Това е отложено харчене, ще е временно докато премине пандемията. 

- Лихвите по депозитите какви са в момента?

- Пак са нулеви. Продължават да са 0 у нас, а в Европа са отрицателни. Идеята на сегашните депозити е да ги имаш ликвидни, тоест да са готови за харчене. Човек като не е сигурен, се страхува да инвестира. Особено предприемачите, които зависят от приходи от бизнеса, пък той не е действащ, те трябва да имат готови пари. Депозитът отдавна не е инструмент на спестяване. 

- Според статистиката на БНБ, депозитите над 1 млн. също са се увеличили, предполагам причината е същата...

- Да, същата е. Хората, които имат най-много пари имат най-големи затруднения с инвестирането. Не знам защо ги държат в депозити, но ако са свързани с бизнес, е оправдано, за да посрещнат някакви ликвидни нужди в следващите 6-12 месеца.

- В какво предимно инвестират хората в момента?

- Трудно е да се хване колко и къде се интвестира в момента, защото тези, които инвестират, го правят в чужбина. А това не влиза в нашите статистики. В момента нивата на международните пазари са на най-високи, близо до рекордните, това означава, че хората влагат доста пари във финансовите пазари- акции, облигации, взаимни фондове, борсова търговия. Всичко това събира пари. Парите отиват там, ето виждате биткойн какво прави...