Финансист пред Lupa.bg: Проверката в ББР е предизборен ход, но ни е много нужна

Политика
12:14 - 18 Май 2021
6283
Финансист пред Lupa.bg: Проверката в ББР е предизборен ход, но ни е много нужна

Преди два дни стана ясно, че започва пълна ревизия на държавната Българска банка за развитие (ББР) от страна на служебния кабинет. Причината е, че са раздадени близо 1 млрд лева кредити на 8 частни компании, които не са на случайни хора.

Lupa.bg потърси за коментар по темата финансиста Кольо Парамов. Ето какво каза той:

"Най-скандалното в момента е, че тази държавна банка, която е предназначена за развитие на малкия и среден бизнес, е финансирала големи компании с огромни суми. На практика не се оправдават целите по създаването на една държавна банка, която е насочена към малкия и среден бизнес. Съдържателният план да се осигурят пари на малкия и среден бизнес е заменен с друг подтекст- да се финансират угодни проекти, които имат нужда от целево финансиране и нямат нужда от разгласяване.

Става дума за известни хора, на които се гласува голямо доверие. Трябва да се обясни какъв е замисълът- да се произвеждат олигарси, които не могат да упрвалвяват пари ли? Загробихме КТБ и загубихме 10 милиарда. Ако не се беше случило това с КТБ ние щяхме да бъдем три години по-рано в еврото. От там щяхме да получим най-малко 30 милиарда лева. Щяхме да освободим част от нашите резерви и щяхме да ги моделираме по коренно различен план.

Проверката, която започва в банката е балон. Товна е политическа стъпка, свързана с изборите. Но тази проверка е уникален урок по отношение на наблюдателност. Защото не е нормално да съсредоточаваш толкова средства на една място и да ползваш политически баланс в ущърб на самата държава.

Ако балансът липсва, няма производство, няма активна политическа и икономическа стратегия и няма никакви нови начинания. Ако имаме едни 50 млади бизнесмени и те бъдат осигурени с финанси от тази банка и наемат по 20 човека работна ръка, след 5 години тези бизнесмени ще имат по 100 работника. Тази разлика е колосална в начинанието за развитието на новия бизнес. А не да създаваш изкуствена олигархия, която е бандитски настроена.

Още повече през последните години малкият и среден бизнес буксуват. Причината е една, няма готови обучени хора които да моделират пазара със своето искане, за да докажат, че могат да се занимават с бизнес. Умните и можещите са тези, които гледат България по телевизора. Тук има част от една изпъстрена система от наследниците на червените барони, които наследиха луди пари. Тук има едни земеделци - латифундисти. Останалите хора със своето желание не моделират система от дребен бизнес, който да се нуждае от онова кредитиране, за което е назначена банката, а чакат помощи от ЕС."