Фолк легендата Лия пред Lupa.bg: Отказах се от бизнеса заради музиката

Коментар
17:50 - 22 Декември 2021
15066
Фолк легендата Лия пред Lupa.bg: Отказах се от бизнеса заради музиката

Емилия Парушкова, известна като Лия е една от първите фолк певици у нас. Започва кариерата си в зората на жанра и през 1996 година издава първия си албум. Добива голяма популярност с дуетите си с Кондьо, както и с песните “Дяволски чаровник”, “Митничарю” и “Ще те мачка валяка”. Преди 20 години Лия съзнателно и по свое желание се оттегли от активния клубен живот, за да създаде семейство. Въпреки затишието е работила върху песни, които вече е събрала в нов албум. Потърсихме Лия за да ни разкаже защо е решила да се върне към музиката, липсвала ли й е през тези години, какво мисли за настоящите музикални проекти, за кавърите и кои изпълнители харесва. 

- Здравейте, Лия! Какво ви накара да се върнете на музикалната сцена след толкова дълга пауза?

- Любовта към красивата музика.

- Липсваше ли ви музиката през времето, което не пеехте?

- Докато не се занимавах активно с музика, за тези 20 години почти не е имало момент, в който да съжалявам, че не съм на сцена. Затова пък разполагах с предостатъчно време да слушам музиката, която харесвам. 

-  С какво се занимавахте през последните години, в които отсъствахте от сцената?

- Оооо, случиха се толкова много неща. Родих дете. Създадох верига бутици за плетива. За съжаление преди няколко години преустанових тази дейност. А след това се върнах там, където ми е мястото. Започнах да записвам авторска музика.  

- Разбрах, че подготвяте нов албум. Може ли да ни разкажете какви песни ще включва и кога ще бъде на пазара?

- Албумът ми вече е факт. Казва се „Това остава“. Това всъщност е заглавието на една от песните в него - по музика на Етиен Леви, текст на Драгомир Драганов и аранжимент на Светослав Лобошки. В албума са включени 12 песни, от които 10 страхотни балади и 2 по-шлагерни мелодии. Всичките са авторски. Има и 3 инструментала. Вече със сигурност може да се купи от няколко онлайн магазина. Надявам се, ако все още го няма, скоро да е наличен и в книжарниците, бензиностанциите и големите хранители вериги. Старая се да съм „в час“ с новите технологии, затова всички песни са качени в музикалните платформи като Apple Music, Spotify и т.н. Там имам профили под името LIA. А видеоклиповете, които заснех досега, са качени в You Tube канала ми. Предстои в началото на Новата година да снимам и още един клип. Така че хората, които се абонират за канала, ще могат да го видят първи.

- Какво ви вдъхновява в личен и музикален план?

- Колкото повече пораствам, толкова по-често започвам да се радвам на малките неща. Красив залез, жълто-златна есен, истински приятелства, чисти взаимоотношения, спокойна вечер, хубав филм – ето това са моите вдъхновения. 

- Изпитвате ли носталгия по „златните години“ на фолка?

- Не съжалявам за нищо. Имаше красиви песни, но сега също има. А съм убедена, че нашите деца ще бъдат още по-добри.

- С Кондьо бяхте емблематичен дует. Поддържате ли връзка и какво се случва с него? Мислите ли отново да направите заедно парче?

- С Кодьо изпяхме много красиви песни. Но всеки отдавна върви по собствен път. Наскоро Митко Рачков ни събра в тв ефир. За мен беше много приятно изживяване. Но, честно казано, не сме мислили отново да правим музика заедно.

- Какво мислите за музикалната ситуация в момента?

- В момента у нас се прави качествена музика. Имаме много добри изпълнители в различните жанрове. Освен изпълнителите от поп-фолк сцената, много харесвам и поп, и естрадните изпълнители. Мога да спомена някои имена: Дара Екимова, Михаела Маринова, звезди като Миро и Любо Киров... Страшен фен съм на Тони Димитрова, Веско Маринов, Васил Найденов...                                                                         

- Одобрявате ли масовото правене на кавъри?

- Моето мнение за кавърите е абсолютно негативно. Сигурно е по-лесно да преведеш и изпееш готова хитова песен, но това правят и много изпълнители, които пеят чужди песни по заведения, в барове. Истинският артист трябва да създава своя музика, своя песен. В това се състои умението на големите имена. Да поръчаш музика на композитор, който ще създаде нещо специално за теб, за моментното ти състояние, да се довериш на поет, текстописец, който ще напише нещо за твоята душа и след всичко това ти да влезеш в студиото и да дадеш живот на твоята песен – ето това е изкуство!

- Съпругът ви какво смята за завръщането ви? Подкрепя ли ви?

- Моят партньор е страхотен! През всичките тези години, откакто сме заедно, винаги ме е подкрепял – със съвет, с упора, финансово.

- Двамата сте заедно около 18 години. Как успяхте да запазите семейството и любовта си?

- Да, заедно сме вече 18 години. Свързват ни много неща – доверие, подкрепа, дъщеря ни... Харесва ни да сме заедно.

- Смятате ли, че в музикалните среди е трудно да се гледа семейство и едновременно с това да се развива активна певческа кариера?

- Трудно ми е да дам мнение. Мога само да отбележа, че за съжаление доста певци не успяха да създадат сплотени семейства. Разделиха се с партньорите си и сами отглеждат децата си. Но има и изключения. Иска ми се обаче изключенията да са много, много повече.

- Преди няколко годни пуснахте коледна песен „Новогодишно желание“ с дъщеря ви. Знам, че тя е доста музикална и обича да пее. Иска ли да тръгне по вашия път и да е певица?

- Да, преди няколко години записахме песен с дъщеря ми. Тя е много музикална. Много, много по-добра от мен. Но дали пеенето ще бъде нейният професионален избор, ще реши тя. Ние ще я подкрепим, каквото и да реши.  

- Още преди години избрахте алтернативно образование за дъщеря си Лия. Тя още ли е частна ученичка и не посещава училище?

- Лия беше частна ученичка до преди 2 години, но сега ходи в редовно училище.

- Лия, вие бяхте може би първата певица, която преди години откри собствен бутик за плетени облекла. Днес все повече изпълнителки се насочват в тази посока и пускат свои колекции облекла, вие мислили ли сте да се занимавате отново с мода?

- Да имам магазин беше моя мечта. Много ми харесва, когато създавам красиви неща – песни, дрехи, обстановка. Но за съжаление (или за радост) не съм търговец. Няколко години с моите дизайнерки правихме по 4 колекции годишно. Имахме голям успех, особено в началото. Но с всяка следваща година трябваше да ставам все повече търговец и по-малко творец. Това не ми хареса, не беше моето. Постепенно затворихме търговските ни обекти. Остана ми емоцията от създаването, снимките, витрините. Стигнах до извода, че всеки трябва да се занимава с това, в което е най-добър. Аз се върнах към песните, към авторските песни!