Фон дер Лайен поиска от Сърбия „фактическо признаване на Косово"

Това заяви председателят на Европейската комисия на среща със сръбския президент Александър Вучич

Новини
19:18 - 31 Октомври 2023
2532
Фон дер Лайен поиска от Сърбия „фактическо признаване на Косово"

Прилагането на документа, приет по принцип от Сърбия и Косово на срещата на върха в Охрид през март тази година, е равнозначно на признаване на независимостта на Косово.

Това се разбра от думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на среща със сръбския президент Александър Вучич в Белград.

Тя употреби думите "фактическо признаване" в Косово на среща с президента Вьоса Османи по време на четиридневна регионална обиколка на Западните Балкани, отвела я вече в Северна Македония, Косово и Черна гора. 

Фон дер Лайен е помолена от репортер на "Евронюз Сърбия" в началото на пресконференцията си с Вучич да поясни думите си в Косово и попитана как "фактическо признаване" може да се иска от Брюксел, ако пет членки на ЕС не признават Косово, и поставено ли е такова искане от тях.

"За какво става дума, за прилагането на Охридското споразумение, което предвижда няколко стъпки, включително например признаването на документи и институции от Сърбия", е отговорът на председателя на Еврокомисията. "А това, от друга страна, върви с установяването на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство, което трябва да извърши Косово. Това би отворило вратата за нормализиране между Сърбия и Косово - необходимо предварително условие, за да бъде уважен европейският път."