Фонд "Земеделие" бори корупцията сред служителите

4 горещи телефонни линии открити, след като човек от фирмата бе спипан с белязани 5 000 лв.

Новини
16:09 - 14 Септември 2021
1229
Фонд "Земеделие" бори корупцията сред служителите

Основна цел на назначеното от кабинета ръководство на Държавен фонд „Земеделие“ е осигуряването на публичност и прозрачност при разпределянето на европейските средства. Това декларира директорът на Фонда Борис Михайлов. 

Десет дни, след като главен  експерт  от Фонд „Земеделие“ беше задържан с белязани 5 хиляди лева подкуп, които е поискал то земеделски производител прокуратурата му повдигна обвинение, директорът на фонда уверява, че всичко е под контрол. Открити са четири горещи телефонни линии.„По този начин Фонд “Земеделие“ се отвори за гражданите. От началото на юли досега чрез горещите телефонни линии са постъпили близо 650 въпроса. По всички тях са предприети действия за разрешаване на възникнали неясноти и проблеми“, каза на пресконференция Борис Михайлов.

По думите му на тези телефони са подадени сигнали за нарушения, нередности и корупция.

„Най-често земеделските стопани се жалват за забавяне на решения за одобрение на проекти, както и отказ на служителите да отговарят на запитвания на бенефициенти. Някои от тези сигнали  сме предоставил на компетентните органи за разследване“ .

Всяка седмица на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ се публикуват наредените плащания към бенефициентите по програмата за развитие на селските райони.

„Това става публично преди физическите средствата да са постъпили по сметка на кандидата. По този начин гарантираме прозрачност на финансовите потоци, както и се елиминират обективните фактори за злоупотреби и корупционни  практики. Искам да избегна хората да бъдат изнудвани и рекетиране за пари. Ако продължава да се случва по места, те трябва да се обърнат към местните РПУ и прокуратурата, както и към нас“, допълни Михайлов.