Фондацията на Сорос съкращава 40% от персонала си

Новини
12:38 - 04 Юли 2023
2570
Фондацията на Сорос съкращава 40% от персонала си

И милиардерите филантропи също съкращават - това е изводът от скорошните събития в глобалната фондация „Отворено общество“, основана от Джордж Сорос.

Само месец, след като ръководството беше поето от най-младия му син Александър, организацията обяви, че ще освободи най-малко 40% от служителите си по света, пише онлайн изданието на CNN.

След като натрупва състояние с поредица от успешни инвестиции, Сорос-старши започва да подкрепя различни либерални и прогресивни каузи по света. От 1984 г. до момента той е дарил на „Отворено общество“ около 32 млрд. долара.

Фондацията определя себе си като „най-големият частен дарител на независими организации, които работят за правосъдие, демократично управление и човешки права“.

Противниците на Сорос от консервативния спектър твърдят, че „Отворено общество“ е инструмент за политическо влияние.

В официална позиция, подписана от Александър Сорос и президента на фондацията Марк Малох-Браун, се посочва, че предстоят „значителни промени“ в модела на работа.

„Чрез този нов модел Бордът на „Отворено общество“ цели да трансформира дейностите в глобалната мрежа с цел организацията да стане по-гъвкава и способна да надгражда върху предходните си постижения и да реагира на спешните и нововъзникващи предизвикателства“, пишат още двамата.

Пред CNN от „Отворено общество“ уточняват, че в резултат на „тежки решения“ най-малко 40% от около 800-те служители на фондацията по света ще бъдат освободени.