Forbes: Русия може да заблуждава ВСУ с фалшива офанзива

Новини
13:50 - 12 Май 2024
3314
Forbes: Русия може да заблуждава ВСУ с фалшива офанзива

Много наблюдатели очакваха, че руската армия ще предприеме мащабна атака на 9 май, когато в Русия се отбелязва Денят на победата - денят, в който страната чества разгрома на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война, пише Forbes.

Разбира се, рано сутринта в четвъртък руски войски в бронирани машини БМП и МТ-ЛБ преминаха северната граница на Украйна, само на 27 км от Харков, втория по големина град в Украйна.

Украинските безпилотни самолети и артилерия бързо унищожиха няколко БМП и МТ-ЛБ - и след това унищожиха бронираната машина за възстановяване БРЕМ, която руснаците изпратиха, за да прибере разбитите БМП и МТ-ЛБ.

Но взводни части на руските 11-и и 44-и армейски корпус, по-скоро десетки, отколкото стотици, успяха да напреднат на около километър южно от границата и да заемат позиции в пет населени места.

Украинската аналитична група Frontelligence Insight призова за спокойствие. "Мнозина се питат как руските сили са пресекли границата толкова бързо", обясни групата. "Отговорът е прост - границата е сива зона без войски или укрепления директно на граничната линия".

Вместо това Украйна е изградила отбранителни съоръжения на няколко километра южно от границата - и е разположила армията и териториалните сили зад тези съоръжения, откъдето могат да реагират на руските нахлувания по граничната зона.

"Твърденията за срив на защитата са преждевременни и не отговарят на действителността", допълва Frontelligence Insight. "За разлика от големите механизирани части, руските леко бронирани малки тактически подразделения, разположени в малки села по границата, могат сравнително лесно да преминат в сивата зона и да поемат контрола".

Макар да има признаци, че руснаците възнамеряват да укрепят позициите си в няколкото завзети погранични селища, няма доказателства, че струпват цели полкове и бригади за сериозен натиск към основната отбранителна линия на украинците между границата и Харков.

Ето защо, според Frontelligence Insight, "по-нататъшният напредък отвъд тази точка остава изключително труден за руснаците".

Но вероятно големият напредък никога не е бил целта, разсъждава финландският анализатор Йони Аскола. Според Аскола "офанзивата" в Харков всъщност е сложна уловка - такава, с която Кремъл се надява да отвлече украинските сили от Часов Яр и градовете западно от Авдеевка - местата на скъпоструващата зимно-пролетна офанзива на Русия в района на Донбас в Източна Украйна.

По този начин Харковската хитрост може да доведе до "намаляване на наличните резерви за противодействие на основното настъпление на Русия на изток", пише Аскола.

Ако това е целта, има вероятност руската операция да е на път да я постигне.

Възможно е 42-ра механизирана бригада на украинската армия първа да е придвижила сили на север, за да подсили териториалните войски, които вече са били там. А според офицера от украинската армия Денис Ярославски 57-а моторизирана бригада и 92-а щурмова бригада на армията, както и полк "Кракра" на ръководителя на разузнаването също са се придвижили към Харковския фронт.

Изглежда украинският генерален щаб в Киев е уплашен. И това може би е целият смисъл. "Изглежда, че руснаците целят да всеят паника и несигурност в обществото, като убеждават населението в надвисналата заплаха отвъд границата", отбелязва Frontelligence Insight.

"Като подтикват украинците да прехвърлят части в тези райони, руснаците отклоняват вниманието им от съсредоточаването върху руските стратегически цели в региона на Донбас".