Фото око в Lupa.bg: Мъжът на Ирен Кривошиева стана монах

През ключалката
22:28 - 08 Май 2019
8447
Фото око в Lupa.bg: Мъжът на Ирен Кривошиева стана монах

Операторът Николай Николов - съпруг на актрисата Ирен Кривошиева, бе сред първите, повели църковното шествие навръх Гергьовден от ротондата „Свети Георги”, видяха единствено репортерите на Lupa.bg. Той бе в компанията на жена си, която също се включи в литийното шествие с иконата на Свети Георги Победоносец. То се прави всяка година на 6 май по случай големия християнски празник.

Любопитното е, че лично Западноевропейският митрополит Антоний, който поведе тържественото шествие в малката градинка до ротондата между президентството и ЦУМ повери важните църковни атрибути – рипиди - именно на Николай Николов. Рипидите са металически кръгове, на които е изобразен ангел. Те са поставени на дълги дръжки.


Рипидите произхождат от Близкия изток и първоначално са използвани за гонене на мухи. В православното християнство се използват за украса и тяхното предназначение е да бъдат носени по време на Света литургия или на литийно шествие. Обикновено рипидите се носят от монаси или свещеници и в редки случаи се поверяват на вярващи миряни, отдадени на Бога. Затова дори, когато тези важни църковни атрибути се поверяват на недуховни лица се смята, че те са своеобразни монаси, заслужаващи високото доверие на владиците.


По време на празничната служба в „Свети Георги” единствено фоторепортерът на Lupa.bg улови момента, когато Ирен Кривошиева и неговата половинка получиха благословията на митрополит Антоний, както и причастие. Сутринта на 6 май владиката им даде нафора – късче осветен хляб, който вярващите приемат като причастие.



Lupa.bg научи, че артистичното семейство всяка събота или неделя ходи на служба в някой от столичните храмове и посещава литургиите на всеки голям празник. 

Преди дни актрисата Ирен Кривошиева, позната на зрителите от филмите „Хотел „Централ”, „В името на народа”, „Романтична история”, „Аз, графинята”, се изповяда пред Lupa.bg: „С шестия ми съпруг Николай намерих пътя към Бога. Това ми е трети църковен брак. Църковните ми бракове преди бяха ритуал. С Николай е различно. Разбрах, че ние докато не влезем в пътеката сме в ритуал.”


„При сватбата ми с Николай обаче не беше ритуал, беше съчетание. За пръв път разбирам, че човек, когато отива да се жени в църква, иска да съчетае душата си с другия, т.е иска помощ от това тайнство и казва: „Господи, може ли да ни събереш, защото ние не сме в състояние”. Никой сам не е в състояние да се събере с другия. В брака обикновено или трябва да настъпиш, или пък да се предадеш. А кой днес се предава, всеки иска да настъпи другия. Докато като се съчетаваш пред Бога си надяваш Господ да ти даде път към събиране на двама души. И ние с моя мъж се събрахме и сме много щастливи”, казва Кривошиева пет години след тайнството.
„Ние не сме религиозни с Николай, ние сме вярващи,” разкри още тя.


Снимки: Агнес Методиева