Фотоизложба на деца бежанци разказва за „бабата на ксерокса“

Експозицията „Магията цианотипия“ акцентира върху детския поглед за света

Новини
15:31 - 27 Юни 2022
1285
Фотоизложба на деца бежанци разказва за „бабата на ксерокса“

Експозицията „Магията цианотипия“ е дело на деца с бежански произход и ще бъде разположена в Галерията Гьоте-институт България.

Изложбата е резултат от работата на децата от Мароко, Ирак, Сирия, Русия и Украйна с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков. В рамките на изложбата ще има и уоркшоп за запознаване с техниката цианотипия. 

Мисията на проекта е да акцентира върху детския поглед за света и да подчертае, че без значение откъде идват, в същността си всички деца са еднакви и имат нужда от подкрепа, разказват Надежда Георгиева организатор и представител от „Sito Studio“ и Кристина Голуганова от Фондация „Рийчаут“.

Техниката цианотипия е стар фотографски процес, който се е използвал за копиране на чертежи, открит е през 1842 година, казват му „бабата на ксерокса“. Приятно и интересно занимание за децата. Името идва от синия цвят, защото самите химикали, след като се нанесат на лист хартия и посредством контакт се сложи негативът, се осветяват директно на слънчева светлина и по този начин се проявява фотографията. От ноември до юни работим с децата в различни работилници. Чисто исторически, техниката се използва днес за артотпечатъци.

От 27 юни до 7-и юли 2022 г. в галерията Гьоте-институт ще бъде представена групова фотоизложба на деца от бежански произход „Магията цианотипия“.