Франция и Испания наложиха режим на водата

Новини
08:22 - 13 Май 2023
3039
Франция и Испания наложиха режим на водата

Водна криза във Франция и Испания. Ограничава се потреблението на вода поради историческата, в отделни райони, суша. Учени обявиха миналото лято за най-топлото в историята на Eвропа.

Сигурно звучи като анекдот, че на морето няма вода, но да, в 20 района на Франция се налагат ограничения при използването на вода. Най-тежко обаче е положението във Вар, край Ница и в Източните Пиринеи - на границата с Испания. Там пожари вече изпепелиха десетки декари.

Френското правителство забрани продажбата на басейни в Южна Франция, която преживява най-сухия си сезон от 1959 г. Кризисните мерки за пестене на водните запаси включват още забрана за поливане на тревни площи и цветя и миене на коли. Властите призоваха хората да свикват с новата реалност.

Подобно на Франция, и в съседна Испания времето е необичайно топло, а сушата – тежка. В градчето Вакарисес, в Каталуния, жителите се готвят за ново трудно лято. Миналата година там беше наложен 16-часов режим на водата, след като подпочвените води пресъхнаха. Мястото стана известно с големия си брой басейни. Вакарисес има население от 7000 души, а регистрираните водни оазиси са повече от 1500. Това лято обаче голяма част от тях ще останат празни.