Франция прати Швеция в Дивизия Б

Португалия удари Хърватия в мач бе значение, ватрените запазиха мястото си

Спорт
11:41 - 18 Ноември 2020
1546
Франция прати Швеция в Дивизия Б

Световният шампион Франция победи с 4:2 Швеция в последен мач от груповата фаза на Лигата на нациите. Мачът не бе от особено значение за французите, които преди дни с победата си срещу Португалия (1:0) си осигуриха първото място в група 3 и участието във финалната фаза от турнира.

Не така обаче стояха нещата при скандинавците, които се нуждаеха поне от точка, за да запазят мястото си в Дивизия А. След поражението Швеция отпадна в по-долното ниво на Лигата на нациите, а въпреки загубата си срещу Португалия с 2:3, Хърватия успя да се спаси.

Ранен гол за шведите вкара Виктор Клаесон, но Франция обърна с попаденията на Оливие Жиру, който се разписа на два пъти, и Бенжамен Павар. Робин Куайсон върна интригата в мача минута преди изтичането на редовното време, но домакините сложиха точка на спора чрез Кингсли Коман.

Шведите се възползваха от първата си възможност да поведат в мача още в 5-ата минута. Пол Погба не се намеси добре и подари топката на Клаесон, който преодоля няколко бранители и стреля. Получи се рикошет в крака на Рафаел Варан, който заблуди Юго Лорис. Френският страж не успя да се намеси и така Швеция поведе с 1:0.

Постепенно Франция взе инициативата и вкара изравнителен гол в 16-ата минута. Маркус Тюрам намери Оливие Жиру в наказателното поле, а опитният нападател на Челси от чиста позиция се разписа за 1:1.

Десетина минути преди почивката Франция поведе. Тюрам тръгна на пробив, но бе спрян. Топката обаче попадна в обсега на Павар, който със страхотен удар от въздуха матира Робин Олсен за 2:1.

Час игра след началото „петлите“ удвоиха аванса си. Килиан Мбапе центрира отляво, а Оливие Жиру заби топката в мрежата на Олсен за 3:1.

В 88-ата минута шведите намалиха изоставането си. Пиер Бенгтсон бе намерен с центриране на далечната греда. С едно докосване той откклони към Робин Куайсон, който нямаше как да пропусне от непосредствена близост.

Дълбоко в добавеното време Франция стигна до четвърти гол и реши всичко. Гостите получиха право да изпълнят пряк свободен удар. Всички футболисти, включително вратарят Олсен бяха около наказателното поле на Франция. Люка Дим обаче успя да изчисти, а Коман вкара топката в опразнената врата и оформи крайния резултат 4:2 в полза на Франция.

Португалия победи с 3:2 като гост Хърватия в последния си двубой от група 3 на Дивизия А в Лигата на нациите. Домакините поведоха в резултата с гола на Матео Ковачич. В началото на втората част хърватите останаха с човек по-малко след червения картон на Марко Рог. Рубен Диас и Жоао Феликс направиха пълен обрат в резултата. Въпреки численото преимущество на съперника Хърватия изравни с второто попадение на Ковачич, но Рубен Диас донесе трите точки на Португалия в последната минута от редовното време.

Срещата нямаше огромно значение за португалците, които остават втори в класирането на групата си и няма да имат шанса да защитят титлата си от миналата година. Още преди първия съдийски сигнал бе ясно, че Франция ще се класира за финалите в турнира.

От друга страна, „шахматистите“ можеха да си осигурят оставането в Дивизия А. След негативният изход от двубой, те трябваше да разчитат на загуба на Швеция. В крайна сметка шведите загубиха от световния шампион с 2:4 и отпадат в Дивизия Б.

В началните минути от двубой Португалия и Хърватия опипваха почвата и не рискуваха твърде много. В 19-ата минута Кристиано Роналдо можеше да поведе гостите напред в резултата, но ударът му не намери целта.

Хърватия все пак поведе в 28-ата минута, когато Пашалич комбинира с Матео Ковачич, който обстрелва вратата на Руи Патрисио. Стражът на Португалия спаси, но при добавката Ковачич не сбърка и даде преднина на Хърватия.

В 51-вата минута Марко Рог фаулира Кристиано Роналдо и получи втори жълт, респективно червен картон. Звездата на Португалия изпълни прекия свободен удар. Топката не бе изчистена добре от вратаря Доминик Ливакович, а Рубен Диас възстанови равенството.

Шест минути по-късно португалците вече водеха в резултата. Диого Жота изведе Жоао Феликс, който от няколко метра безпроблемно преодоля Ливакович за 1:2. Жота си помогна с ръка преди да асистира за гола, но това остана незабелязано от съдийската бригада, а както знаете, в мачовете от Лигата на нациите ВАР няма.

В 64-тата минута Хърватия все пак възстанови равенството. Ковачич получи от Влашич и отбеляза за 2:2 с удар от границата на наказателното поле.

В 90-ата минута Португалия все пак стигна до победата. Ливакович изпусна топката при центриране от ъглов удар, а Рубен Диас се възползва по най-добрия начин от грешката и донесе успеха за своя тим, отбелязвайки за 3:2.

До последния съдийски сигнал времето за Хърватия бе твърде малко, а и физическия запас на домакините се поизчерпа.