Франция ще показва мускули на контрабандата на цигари

Ще завишават видеонаблюдението по пристанища и складове

Новини
19:47 - 04 Декември 2022
2097
Франция ще показва мускули на контрабандата на цигари

Френските власти ще предприемат по-сериозни мерки срещу търговията с фалшиви и контрабандни тютюневи изделия, предаде ДПА.

Делегираният министър на икономиката, финансите, промишления и дигиталния суверенитет Габриел Атал обяви днес намеренията си за справяне с проблема. "Целта ми е ясна - да се спре незаконният пазар и да се преследват търговците", подчерта той. 

Пред в. "Журнал дю Диманш" той каза още, че ще осигури необходимите средства за повишаване ефективността на наблюдението на разпределителните центрове на пристанища, летища и пощенски служби, като целта е разкриването на десет нелегални мрежи годишно.

Атал призова наказанията за нелегална търговия с цигари да станат по-сурови. "Трябва да наказваме нелегалните търговци на тютюневи изделия както го правим с нелегалните търговци на наркотици", каза той.

По думите му внасянето на контрабанден тютюн трябва да се наказва със затвор от пет години, вместо сегашните три, а продажбата му - с три години, вместо една.

Делегираният министър призова също чуждестранните нелегални търговци да бъдат депортирани от Франция.

Според него повече от 600 тона цигари са били иззети от френските митнически служби за първите десет месеца на годината, в сравнение с 238 тона за цялата 2017 г. Това е довело до загуби за френския бюджет в размер на близо 3 милиарда евро.