Французи са първите двама, избрани в драфта на НБА

Спорт
11:13 - 27 Юни 2024
671
Французи са първите двама, избрани в драфта на НБА

Френските баскетболисти Закари Ризашер и Александър Сар бяха избрани на първа и втора позиция на драфта на Националната баскетболна асоциация (НБА) в сряда, съответно от Атланта Хоукс и Вашингтон Уизърдс.

Това става само година, след като като първи бе избран още един французин - Виктор Уамбаняма, от Сан Антонио. Така Франция стана едва третата страна след САЩ и Канада, чийто играчи са избирани на първа позиция в драфта в две поредни години.

Още един французин - Тидажан Салаюн, бе избран под номер 6 от тима на Шарлът Хорнетс.

19-годишното крило Закари Ризашер, който е на 19 години, се присъедини към отбора на Атланта, който бе близо до плейофите в миналия сезон. Той беше играч на АСВЕЛ, като изкара период под наем в Бурж-ан-Брес. Ризашер е и най-младият французин, който е играл в Евролигата - на 16 години и 10 месеца. Тимът на Атланта не бе избирал първи в драфта от 1975. Бащата на Закари - Стефан Ризашер, е бивш национал на Франция и сребърен медалист от Олимпийските игри в Сидни от 2000 година.

Високият 216 см Александър Сар акостира във Вашингтон. Той е преминал през младежкия отбор на Реал (Мадрид) и е играл в австралийската НБЛ. В тима на Уизърдс той ще се събере с още един млад французин - Билал Кулибали, който направи обещаващ първи сезон.  Братът на Сар - Оливие, е център на Оклахома Сити Тъндър.

На трета позиция бе избран Рийд Шепърд, който отиде в Хюстън Рокетс, Стефон Кесъл бе взет от Сан Антонио Спърс под номер 4, а на пета позиция Детройт Пистънс привлече Рон Холанд II.

Синът на ЛеБрон Джеймс - Брони Джеймс, не беше избран в първия тур на драфта. Тази нощ ще се проведе вторият тур, като Торонто Раптърс има право на първи избор.