Французите предват оръжията си на държавата

Призивът бе заради борбата срещу домашното насилие

Новини
09:26 - 03 Декември 2022
2814
Французите предват оръжията си на държавата

Повече от 15 000 оръжия, 140 000, от които огнестрелни, са били предадени на френската държава като част от кампания, организирана от вътрешното министерство за борба най-вече срещу домашното насилие и злополуки, предаде Франс прес.

Декларирани са и общо 50 000 оръжия, които досега не са били регистрирани по надлежния ред. Така общият брой на оръжията, излезли на светло между 25 ноември и 2 декември достигна 200 000, каза министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Близо 4 милиона боеприпаси и снаряди също бяха събрани в рамките на тази операция, която целеше предотвратяване на насилие в семейството, битови злополуки и кражби на оръжие.

Дадените гаранции, че на хората, предали оръжие, няма да бъде търсена административна или съдебна отговорност за това, че незаконно са го държали, както и многото приемателни пунктове – над 300, обясняват успеха, каза министър Дарманен.

През първото тримесечие на 2023 г. в пет департамента ще се въведе експериментално опростяване на процедурата по предаване на оръжие, съобщи вътрешното ведомство.

Предаването на недекларирани оръжия остава възможно през цялата следваща година, а регистрирането им в информационната система е задължително, подчерта министърът.