Фреди Меркюри: Аз няма да съм рок звезда. Аз ще съм легенда! (ГАЛЕРИЯ)

Великият певец днес щеше да навърши 73 години

Култура
10:47 - 05 Септември 2019
36004
Фреди Меркюри: Аз няма да съм рок звезда. Аз ще съм легенда! (ГАЛЕРИЯ)

„Аз няма да съм рок звезда. Аз ще съм легенда.“ С тези думи един от най-великите рок певци на всички времена Фреди Меркюри сподели приживе защо се е посветил на сцената и на музиката. „О, аз не съм създаден за Рая. Не искам да отивам в Рая. Адът е много по-добър. Помислете за всичките интересни хора, които ще видите там долу", казваше още легендарният рокаджия.

Ако беше жив, Фреди Меркюри днес, 5 септември, сигурно щеше да вдигне паметно парти за 73-ия си рожден ден. Според легендите, когато е на върха на славата си, певецът харчи над 4 милиона паунда, за да празнува рождения си ден. Организираните от него празненства се помнят със своята пищност, великолепие и разюзданост. Неговият 39-ти рожден ден е увековечен в клипа от песента „Living on my own“. „Парите не могат да купят щастие, но могат да го дадат", бе неговото верую.


Роден е през 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм и на британска чиновническа служба, под името Фарук Булсара.


Първите си 14 години прекарва в различни британски колонии. Започва да свири на пиано на 7 години. Получава основно и средно образование в Индия – в началото учи в Бомбай, а по-късно в Мазагон. Оттогава са и първите му изяви като музикант.


През 1959 г. семейството се премества в Англия. В училище постоянно го дразнят заради необичайната му външност и говор. Без да получи одобрение от родителите си, постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на групата Queen.


През 1969 година Меркюри се присъединява като вокалист на групата Ibex. След това взима участие в няколко групи - Smile, Wreckage. Smile се разпада и Меркюри, Мей и Тейлър основават Queen. Фреди е този, който предлага името. 

Стилът на Queen непрекъснато се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди е блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички.


„Род Стюарт, Елтън Джон и аз щяхме да формираме банда с името „Коса, нос и зъби“, кръстена на нас тримата. Но не се случи, защото никой от нас не можеше да се съгласи с подредбата на думите!“, обичаше да казва ексцентричният автор на "Бохемска рапсодия".

Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албумът „Made in Heaven“ (Създаден в рая). Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта и остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици.


Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения в резултат от СПИН на 24 ноември 1991 г. в Лондон, когато е на 45 години. През годините легендарният рокаджия упорито и до последно отрича болестта си. На 23 ноември 1991 г. Фреди вика мениджъра на Queen Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън, Лондон, и му връчва съобщение за пресата: „Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване.“


24 часа по-късно Фреди умира. Погребението е по зороастрийски обичай - тялото на Фреди е кремирано. Завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин, и до днес нейна собственост. Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния си персонал.