Френски депутат взриви обстановката в Париж: Израелските спортисти не са добре дошли!

Тома Порте е обвинен, че думите му носят "дъх на антисемитизъм"

Спорт
14:50 - 23 Юли 2024
3957
Френски депутат взриви обстановката в Париж: Израелските спортисти не са добре дошли!

Член на френския парламент от левицата е обвинен в подстрекаване към нападения срещу израелци по време на Олимпийските игри в Париж, след като заяви, че те не са добре дошли на форума.

Тома Порте - депутат от крайнолявата партия "Непреклонна Франция", повиши и без това високото напрежение във връзка със сигурността, когато заяви пред събиране в подкрепа на Палестина: "Израелската делегация не е добре дошла в Париж. Израелските спортисти не са добре дошли на Олимпийските игри."

38-годишният Порте призова критиците на израелската офанзива в Газа да "използват всички налични лостове за мобилизиране на хората", за да се обявят срещу присъствието на страната на Игрите.

Церемонията по откриването ще се състои в петък по река Сена, а не на стадион.

Избирателният район на Порте се намира в "Сена Сен Дени" в северните предградия на Париж, където са разположени олимпийското село и олимпийският стадион.

Коментарите му бяха осъдени от Жералд Дарманен - министър на вътрешните работи, за това, че "поставят мишена на гърба на израелските спортисти" и носят "дъх на антисемитизъм".

Дарманен заяви, че са предприети извънредни мерки, за да се гарантира безопасността на израелците, а външният министър Стефан Сежурне добави: "Израелската делегация е добре дошла във Франция".