Фурнаджиев: Само професионални клубове да избират президент

Спорт
12:28 - 18 Януари 2021
1308
Фурнаджиев: Само професионални клубове да избират президент

Членът на Изпълкома на БФС Атанас Фурнаджиев заяви, че уставът на родната централа трябва да бъде променен и само професионалните клубове у нас да имат право да избират неин президент.

Той говори пред Би Ти Ви като допълни, че според него първата възможна дата за Конгрес е през юни, но не може да каже до колко има смисъл да бъде избрано ново ръководство, което да е с мандат едва шест месеца. 

"Към момента е факт, че провеждането на Конгреса не е възможно и няма човек, който да каже кога ще е възможно. Един Конгрес предполага събиране на около 700 души в една зала, но това е забранено. Нашето желание да има Конгрес е от около година и няколко месеца - когато някои от нас подадохме оставки. Тогава това бе невъзможно, тъй като предстоеше прелицензирането на клубовете. След това пък дойде коронавируса".

"За да има възможност да се проведе дигитален Конгрес, трябва да се промени устава. България е една от малкото държави, в която всички клубове избират президент. В повечето случаи в чужбина право на глас имат само професионалните клубове, а при нас са всички. Уставът е такъв още от 1998 година. Лично аз смятам, че той трябва да се промени и ръководните органи да се избират само от професионалните клубове, но това предложение трябва да бъде гласувано първо от всички членове. Въпросът е дали те ще решат да го гласуват".

"Ако бяха 32 клуба по-лесно щяха да се разберат помежду си кой да е президент, докато при 650 е по-трудно. Също така няма как да бъде контролиран вота. Според мен към момента първата възможна дата за Конгрес е към юни. Затова и поставих темата за дискусия - има ли смисъл да се проведе Конгрес и да се избере ръководство, което ще бъде с мандат 6 месеца. Януари месец догодина трябва да има редовен Конгрес. Това временно ръководство няма да може да вземе никакви решения. Това, че моето мнение е такова, не значи, че останалите членове на Изпълкома са съгласни с него. Нямам фаворит за президентския пост, тъй като още няма официални кандидатури".

"Спряхме се на Ясен Петров за национален селекционер, тъй като се надяваме да внесе някаква искрица в тима, да го подмлади, да състави нов гръбнак на състава. Има върху какво да се работи. Не очакваме чудеса, но искаме националния отбор да играе съвременен футбол и да се представи достойно в предстоящите срещи. Ясен прие офертата с желание да покаже, че може да промени нещо и да се справи със задачата". 

"Проблемът е, че школите не произвеждат качествени футболисти. Никой на никого не нарежда кой да играе в националния отбор. Имаше доста треньори, които работиха в тима, и ако имаше нещо такова те щяха да го кажат. Лошото е, че парите едва стигат за мъжките отбори и няма за детско-юношеския футбол. Без него няма как да стане".

"Новият председател на Съдийската комисия е много принципен човек, убеден съм, че ще внесе необходимото спокойствие сред реферите. Скоро ще влезе и системата ВАР, което допълнително ще повиши качеството", каза Фурнаджиев.