Футболът загуби още една легенда: Отиде си харизматичният Тери Венейбълс

Той бе харесван и обичан треньор в Англия и Испания

По света
15:59 - 26 Ноември 2023
4360
Футболът загуби още една легенда: Отиде си харизматичният Тери Венейбълс

На 80 години почина Тери Венейбълс, един от най-популярните, харизматични и харесвани треньори в английския футбол.

Легендарният Тери води националния тим на Евро 1996 у дома, когато "трите лъва" не бяха никак далеч от титлата, а вероятно играеха и най-приятния си и атакуващ футбол в последните десетилетия.

Венейбълс си отиде от света тази сутрин след дълго боледуване, но оставя куп истории и спомени за хората, харесващи футбола не само на Острова.

Той изкарва цялата си футболна кариера в Лондон - през Челси (над 200 мача), Тотнъм (над 150), Куинс Парк (над 200) и Кристъл Палас, за да се захване с треньорска работа още през 1976-а в Палас, когато е само на 34 години.

Води Куинс Парк, а през 1984-а изненадващо е назначен начело на Барселона и цели три сезона е наставник на каталунците. Привлича на върха на атаката Гари Линекер, когото после взе в Тотнъм, където стана треньор през 1987-ма.

В Барса и днес е помнен с добро - връща титлата на "Камп Ноу" след цели 11 години пауза, при това печелейки първото място с 10 точки пред Атлетико и Реал. При система с две точки за победа.

Голямата травма от този период е загубеният финал в Купата на шампионите от Стяуа с дузпи през 1986-а, когато геройствата на вратаря на румънците Дукадам спират Барса, която доминира напълно в 120-те минути.

С Тотнъм печели Купата на Футболната асоциация, създавайки атомното нападение от Линекер и Пол Гаскойн.

През 1994-а е назначен начело на Англия и променя изцяло стила на тима, като атаката е основен акцент. Но след провала да спечели Евро 1996, губейки с дузпи полуфинала от Германия, сам подава оставка.

Певец - има издадени сингъли, актьор, бизнесмен и популярно телевизионно лице, Венейбълс никога не е скучен и негативен. Харизмата му печели много голяма популярност и извън Острова, а допреди 4 години бе собственик на един от най-известните и големи спортни барове в Аликанте, Испания.