Футболистите на Иран ще могат да подкрепят протестите

Спорт
17:44 - 16 Ноември 2022
1766
Футболистите на Иран ще могат да подкрепят протестите

Старши треньорът на националния отбор на Иран по футбол Карлош Кейрош заяви, че играчите от тима са свободни да подкрепят протестите на жените в страната по време на Световното първенство в Катар, което започва в неделя. Единственото условие е да не се нарушават правилата на самия турнир, обясни португалецът на пресконференция днес в Доха.

Според HRANA (Новинарската агенция на активистите за човешките права) до момента 334 души са убити в Иран, а 15 280 други са арестувани през последните два месеца по време на общонационалните протести след убийството на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от моралната полиция в страната. Властите в Иран заявиха, че смъртта на младата жена се дължи на предхождащи заболявания на Амини и обвини чуждестранни сили в подкопаване на националната сигурност и подклаждане на протести.

Агенция "Ройтерс" коментира, че ситуацията бързо е преминала в национална криза, породена от недоволството на местните хора срещу управляващия вече повече от четири десетилетия религиозен клир, като припомня, че през септември футболистите на Иран изиграха два приятелски мача, в които излязоха с екипи с покрити национални символи, което се сметна за подкрепа към протестиращите им сънародници, основната част от които са млади жени.

Преди заминаването си за Катар иранските национали се срещнаха с президента Ебрахим Раиси и представители на висшето духовенство в страната, което породи сериозно недоволство срещу тях в социалните мрежи.

"Играчите са свободни да протестират по начина, по който са свободни и футболистите от всяка една друга страна, стига това да е според правилата на световното първенство и в духа на футболната игра", каза Кейрош на пресконференцията.

"Смятам, че играчите могат да заявят позицията си и с представянето си на терена, ако в главите им е само желанието за победа и класиране за осминафиналите", добави още португалският наставник.

Световната футболна федерация (ФИФА) по принцип е срещу изявата на всякакви политически и религиозни послания, както и срещу разнородните форми на протест, но в последната година смекчи отношението си, след като често попадаше под прицела на организации, защитаващи човешките права. В последно време ФИФА не санкционира отбори, които сложиха фланелки в подкрепа на спазването на човешките права в Катар.

Кейрош бе запитан дали е горд от факта, че представя страна, в която жените са репресирани, на което португалецът контрира питащия го журналисти каква сума ще му даде, за да отговори на този въпрос.

Според треньора целта пред Иран на това световно е излизане от групата, в която са още отборите на Англия, САЩ и Уелс. Първият мач на персите е в понеделник срещу Англия, като при предишните си пет участия на световни първенства те не са успявали да прескочат предварителната фаза.

"Ние искаме да бъдем не само част от историята, но и да сътворим такава. Ако донесем радост и щастие на хората, това означава, че ние сме свършили работата си и това е най-важният въпрос пред мен като национален селекционер", каза Кейрош.

Той смята, че Иран има силите да победи фаворита в групата Англия, но по никакъв начин не трябва да подценява съперника си.

"Не са много отборите, които имат силите да се завърнат в мач срещу Германия, както го направиха те", заяви португалецът.

Англия стигна до равенство 3:3 срещу Германия на "Уембли" през септември в последния си мач от Лигата на нациите, въпреки че изоставаше с 0:2 в началото на втората част.