Футболната асоциация в Англия отказва да освети "Уембли" с израелския флаг

ФИФА и УЕФА мълчат, темата е деликатна

Спорт
14:43 - 12 Октомври 2023
2096
Футболната асоциация в Англия отказва да освети "Уембли" с израелския флаг

В Англия се разгаря дискусия за това дали футболът "мълчи" по темата с конфликта между Израел и Палестина, а Футболната асоциация за момента отказва да влезе в полемиката с ясна позиция.

Също така ръководното тяло на играта в нейната родина към момента не желае да освети Арката на "Уембли" в цветовете на израелския флаг, както бе приканена да направи с писма от няколко институции във Великобритания.

В петък Англия среща Австралия в контрола именно на стадиона, наричан Храм на футбола. Неговата изумителна Арка се вижда от цял Лондон, а няколко пъти в историята на арената след построяването и в новия вид, тя бе осветена във флагове с подкрепа към страни като Белгия и Франция (след терористични атаки), и Украйна (след руската инвазия през 2022-ра).

Сега обаче ФА не желае да показва знамето на Израел, или поне такава е позицията към четвъртък сутрин.

Според BBC в централата на Асоциацията вече има няколко писма с призив това да бъде сторено. Те са от културното и спортното министерства на Великобритания, както и от организации на еврейски общности в страната.

Но шеф във ФА, пожелал анонимност, е потвърдил пред медията, че към момента решението е да не се показва такава подкрепа към Израел - а

обяснението, че това е "твърде деликатна тема и такава, която разделя мнения по целия свят".

Мачът Англия - Австралия ще се излъчва в 51 държави, включително в Северна Африка и Близкия Изток. Очевидно е намерението да не се политизира срещата и в името на зрителя.

"Шокиран съм, а и съм много наранен", коментира пред в. "Дейли Телеграф" Дейвид Бърнстейн, бивш председател на Футболната асоциация. Той е от еврейски произход и е възмутен от нежеланието да се покаже такава солидарност на Арката на "Уембли".

Но мълчанието и нежеланието да се влиза в тази тема от английското ръководно тяло на играта не е изключение.

ФИФА и УЕФА, двете най-силни организации във футбола, засега не са взели никаква позиция по конфликта,

както винаги е било с такива политически ситуации, ескалирали през годините.

Няма нито едно официално съобщение или обръщение, с изключение на тези, с които се отмениха мачове в региона в следващите седмици.

В социалните мрежи вече има писма от еврейски общности във Великобритания, включително такива, които принадлежат към фенклубовете на грандове като Челси, Тотнъм и Арсенал. Те са възмутени и призовават "футбола да не мълчи".

Украинският играч на Арсенал Олександър Зинченко публикува в социалните мрежи "Аз подкрепям Израел", но пък съотборникът му в клуба Мохамед Елнени - египтянин, сложи знамето на Палестина като профилна снимка.