Футболните ни съдии оплешивяват от стрес

Ники Йорданов и Станислав Тодоров са кубета №1, Ивайло Стоянов и Волен Чинков също взеха да оредяват

У нас
11:41 - 19 Март 2019
5142
Футболните ни съдии оплешивяват от стрес

Масов косопад бие на очи във футболното ни съдийство. Няколко от елитните рефери в българското първенство, начело с Николай Йорданов и Станислав Тодоров, вече са оплешивели на млади години. Освен тях Петър Костадинов и Валентин Железов също надуват свирката гола глава. Други като Волен Чинков и Ивайло Стоянов – Сватбата оредяват все повече и също са тръгнали към отбора на плешивковците. Няма как да е иначе, след като нашите съдии редовно са под стрес и напрежение около по-възловите мачове, разправят във футболните среди. 

Ники Йорданов, който бе избран за съдия №1 за 2018 г. (втори приз след 2009 г.), лъсна кубето още преди години. 43-годишният софиянец навремето все пак имаше коса отстрани, но явно и там вече е оредял. Затова в момента специалистът по хладилна техника се подстригва нула номер.

Хич не е чудно, че косата му окапа рано-рано, защото във времето Йорданов се замесваше в едни от най-зверските съдийски скандали. ЦСКА и Левски се изкараха най-големите му жертви и периодично му „забраняваха” да им свири мачове. В момента Йорданов е само на три двубоя от това да подобри рекорда на Антон Генов за най-много ръководени срещи (260) в българския елит.

Със свирката си Николай Йорданов често се замесваше в скандали

На същия хал е 42-годишният Станислав Тодоров, най-старшият сред международните ни рефери в момента. Съвсем наскоро шуменският рефер, който извън футбола се прехранва от дърводобив, си навлече гнева на боса на Славия Венци Стефанов, след като не свирна дузпа за белите в мача срещу Левски (3:0) на Герена. Разбра се, че Венци нахлул на почивката в тунела на стадиона и пустосвал арбитъра, а после самият той пусна мухата пред медиите за прословутата директива сините да станат шампиони. Видя се обаче, че такава няма, след като кръг по-късно Левски яде бой от Лудогорец (0:2) и остана с илюзорни шансове за първото място. Въпреки това обаче Станислав Тодоров бе изваден временно от нарядите като наказание за гафа му на Герена.

„Как да не им окапят косите на съдиите, като ги подкарват още преди мачовете. За после да не говорим”, коментират футболни фигури у нас.

Противоречивият Валентин Железов също е от рязко оплешивелите наши съдии. И около него рядко е спокойно в последните години, макар да не го хвърлят на най-големите дербита. Срещу надзирателя от бургаския затвор Железов има една камара жалби от футболни отбор, които вият на умряло, че са ощетени от него.

„Две седмици си говорим за съдията... Железов ли е, алуминиев ли е, не може така да се подиграе с труда целия клуб Септември, изцепи се футболистът Борис Галчев след един мач срещу Славия в края на 2017 г.

Върхът на воя обаче бе миналата пролет след полуфинала за купата между Ботев (Пд) и Славия, когато Железов поряза жестоко майните и на практика ги лиши от шанса да спорят за трофея. Наложи се да излезе от стадиона в Коматево под щитовете на няколко ченгета. Миналата есен пък съдията се прочу, като в четири мача свирна пет дузпи.

Станислав Тодоров си навлече гнева на боса на Славия Венци Стефанов

С косата вече се е простил и Петър Костадинов, единственият рефер в ранглистата на БФС, който се води официално безработен и го кара на съдийски хонорари. От добричлията реват най-вече по-скромните отбори начело с „Ботев” (Враца) и „Етър”.   

Вижда се, че по пътя на вече гологлавите рефери вървят още известният съдия от Петрич – Ивайло Стоянов – Сватбата, както и Волен Чинков. Последният беше наказван два пъти вече този сезон, след като сгафи в мачовете „Локо” (Пд) – „Лудогорец” и „Славия” – ЦСКА-София.

По-стари запалянковци разправят, че в миналото в далеч по-смутните и напрегнати времена на 90-те години, плешиви съдии почти не е имало. Факт е, че Наско Узунов, например, си имаше лачена черна коса, а Антон Генов пък се зализваше прилежно. Близнаците Любен Ангелов и Любе Спасов също развяваха перчеми дълги години по стадионите.