Г-7 не може да реши за замразените руски активи

Русия каза, че има отговор на санкциите

Новини
20:19 - 25 Май 2024
3342
Г-7 не може да реши за замразените руски активи

Страните от Г7 засега не могат да вземат решение за конфискуването на замразените активи на Русия. Това стана ясно и след днешната среща на финансовите министри и централните банкери на седемте.

Най-реалистичният вариант е да бъде отпуснат заем на Украйна, който да бъде обезпечен с печалбите от руските активи, на стойност около 300 милиарда долара. Това обясни финансовият министър на Съединените щати.

Джанет Йелън уточни, че никакви варианти не са напълно изключени, което е намек, че е възможно да бъдат конфискувани всичките активи. Това би била безпрецедентна стъпка, която Русия яростно критикува.

„Винаги собствеността на други страни, включително златото и резервите на Централната банка, е била табу за всякакви санкции. Но идеологията се смени и никакви законови основания не работят за западните страни.

Сега казват: „Все още не взимаме златото и резервите”, но приходите от тях ще бъдат насочени към нужди, които те преценят. Ние също имаме такива възможности. Имаме замразени активи и те също носят приходи. Ако вземат такова решение, ние ще им отговорим със същото. Така че имаме отговор”, заяви министърът на финансите на Русия Антон Силуанов.