Г-7 обсъждат по-високи глобални данъци за помощ за Украйна

Те имат среща със страните от Г-20, на която ще обсъждат и други важни теми

Новини
17:53 - 16 Юли 2023
2316
Г-7 обсъждат по-високи глобални данъци за помощ за Украйна

Финансовите лидери на страните от Г-7 ще разговарят днес в кулоарите на по-широката среща на Г-20 в Индия, предаде Ройтерс.

В Г-7 влизат Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.

"Подкрепата за Украйна, реформата на многостранните банки за развитие и международното данъчно облагане ще бъдат обсъждани на срещата", заяви Судзуки. "Не планираме изявление, но ще проведем дебати, за да разрешим проблеми, с които светът се сблъсква", каза  финансовият министър на Япония Шуничи Судзуки. 

Страните от Г-20 под председателството на Индия ще дискутират отделно глобалната икономика и здравното осигуряване, устойчивите финанси и инфраструктурата, глобалната финансова архитектура, глобалното данъчно облагане и приобщаващото финансиране, посочи по-рано тази седмица Судзуки.   

Японският финансов министър приветства ключовото споразумение, постигнато неотдавна между близо 140 страни членки от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР/Г-20), което за напредък по пътя към глобална данъчна реформа.

Този пакт ще спомогне за "постигане на стабилност и сигурност в международната система за облагане с данъци". "Целта на споразумението е да преразгледа основната схема за облагане с данъци през последното столетие и може да е от историческо значение", коментира Судзуки.

Страни с данъци върху цифровите услуги приеха да задържат прилагането им с поне една година, след като приемането на глобалното  споразумение за облагане с данъци на мултинационалните компании бе отложено. Над 140 страни ще започнат да въвеждат идната година споразумението от 2021 година, в което се преразглеждат прилагани от десетилетия правила за данъчно облагане на мултинационалните компании, за които се смята, че са остарели.