Г-7 подреди света, подхвана и изкуствения интелект

Правителствата по целия свят са подложени на натиск да предприемат бързи действия за намаляване на рисковете

Новини
13:50 - 20 Май 2023
3695
Г-7 подреди света, подхвана и изкуствения интелект

Лидерите на Г-7 заявиха, че светът трябва спешно да оцени въздействието на генеративния изкуствен интелект и да предприеми конкретни мерки срещу него, предаде АФП.

Групата на седемте обяви в заключителното комюнике от днешната среща в Хирошима, че тази година ще започнат дискусии за "отговорното" използване на технологията. За целта ще бъде създадена работна група, която ще се занимава с въпроси от авторското право до дезинформацията.

Инструментите за създаване на изображения и музика с помощта на изкуствен интелект, предизвикаха възторг, тревога и съдебни битки, тъй като

създателите на съдържание обвиняват платформите, че използват материали без разрешение.

Правителствата по целия свят са подложени на натиск да предприемат бързи действия за намаляване на рисковете, като главният изпълнителен директор на OpenAI заяви тази седмица пред американските законодатели, че регулирането на ИИ е от съществено значение.

„Признаваме необходимостта от незабавна оценка на възможностите и предизвикателствата на генеративния ИИ, който е все по-разпространен в различни държави и сектори“,

се казва в изявлението на Г-7.

„Възлагаме на съответните министри да установят процедура за изкуствения интелект в Хирошима чрез работна група на Г-7 за обсъждане на генеративния изкуствен интелект до края на тази година", се казва в документа и се допълва, че „тези дискусии биха могли да включват теми като управление, защита на правата на интелектуална собственост, включително авторските права,

насърчаване на прозрачността, отговор на чужди информационни манипулации, включително дезинформация, както и отговорно използване на тези технологии.“

Новата работна група ще бъде организирана в сътрудничество с групата на развитите държави от ОИСР и Глобалното партньорство за изкуствен интелект (ГПИИ), се посочва в изявлението.

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман свидетелства пред комисия в Сената на САЩ и призова Конгреса да наложи нови правила за съвременните технологии.

Той настоя, че с времето генеративният изкуствен интелект, разработен от неговата компания, "ще се справи с някои от най-големите предизвикателства пред човечеството, като изменението на климата и лечението на рака".

Въпреки това "смятаме, че регулаторната намеса от страна на правителствата ще бъде от решаващо значение за намаляване на рисковете от все по-способните платформи", каза той.

Този месец законодателите от Европейския парламент също направиха първа стъпка към общоевропейска регулация на ChatGPT и други системи с изкуствен интелект.

Текстът ще бъде представен на европейския парламент следващия месец преди преговорите с държавите-членки на ЕС за оформянето на окончателен закон.

„Докато бързите технологични промени укрепват обществата и икономиките, международното управление на новите цифрови технологии невинаги е в крак с тях“, заявиха от Г-7.

По отношение на изкуствения интелект и други нововъзникващи технологии, включително метавселените (виртуални 3D пространства – бел. ред.), "управлението на цифровата икономика следва да продължи да се актуализира в съответствие с нашите общи демократични ценности", смятат водещите икономики.

„Наред с другото, тези ценности включват справедливост, зачитане на личната неприкосновеност и защита от онлайн тормоз, омраза и злоупотреба“, се посочва в общото изявление на групата.