Г-7 поиска от Русия пълна яснота какво се е случило с Навални

Външните министри на седемте държави се обединиха и в позицията си за Газа

Новини
19:00 - 17 Февруари 2024
3078
Г-7 поиска от Русия пълна яснота какво се е случило с Навални

Външните министри на страните от Г-7 излязоха днес с декларация, в която поискаха от Русия пълно изясняване на обстоятелствата около смъртта на руския опозиционер Алексей Навални в наказателна колония в Арктика, предаде Ройтерс.

В съвместната си декларация, обнародвана от Италия, поела ротационното председателство на групата за тази година, министрите на външните работи на САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония и Италия изразиха и безпокойството си от опасността от принудително изселване на палестинското население от ивицата Газа.

"Външните министри на страните от Г-7 изразяват своето възмущение от смъртта на задържания Алексей Навални, несправедливо осъден за основателни политически дейности и за неговата борба с корупцията", се казва в съвместната декларация.

"Те (министрите) призоваха за спешни действия за изход от катастрофалната хуманитарна криза в Газа, по-специално по отношение на бедстващите 1,5 милиона палестинци в град Рафах, и изразиха дълбокото си безпокойство от евентуалните опустошителни последствия за местното цивилно население от продължаването на пълномащабното нашествие на Израел в района", се казва още в изявлението. 

Външните министри на групата от седем световни сили се срещнаха днес в рамките на международната конференция по сигурността в германския град Мюхен.