Г-7 се отказват от въглищата, не посочват дата

Япония и САЩ не подкрепят крайния срок 2030-а г.

Новини
16:27 - 27 Май 2022
870
Г-7 се отказват от въглищата, не посочват дата

Най-богатите демокрации в света се споразумяха да работят за постепенно премахване на въглищата като енергоизточник, въпреки че не успяха да посочат дата за това и казаха, че енергийната криза, предизвикана от войната между Русия и Украйна, не трябва да провали усилията за борба с изменението на климата, предава Ройтерс.

Ангажиментът, публикуван в края на тридневните преговори на Групата на седемте (Г-7) в Берлин, се оказа по-малко амбициозен от предишен проект на окончателното комюнике, видяно от Ройтерс, което включваше цел за прекратяване на производството на електроенергия от въглища до 2030 г.

Източници, запознати с дискусиите, казаха, че Япония и Съединените щати са посочили, че не могат да подкрепят тази дата.

Но обещанието все пак остава първостепенен ангажимент на страните от Г-7 да се откажат от електроенергията, захранвана с въглища. Въглищата са изкопаемото гориво, при чието изгаряне се отделят най-големи емисии на CO2 и използването им трябва да спадне, ако светът иска да избегне най-лошите въздействия на изменението на климата.

Групата се срещна на фона на спираловидно увеличаващите се разходи за енергия и притесненията за доставките на горива поради войната в Украйна. Конфликтът доведе до решение на някои страни да купуват повече неруски изкопаеми горива и да изгарят въглища, за да намалят зависимостта си от руски енергоизточници.

"Замяната на изкопаемите горива от Русия доминира в политическия дебат и действията на правителството през последните седмици и месеци", каза германският министър на икономиката
"Но трябва да ни бъде ясно, че предизвикателствата на нашето политическо поколение, за ограничаване на глобалното затопляне, няма да изчезнат, ако просто се концентрираме върху настоящето", каза той. "Времето буквално изтича".

Страните от Г-7 също така се споразумяха да декарбонизират до голяма степен своите енергийни сектори до 2035 г. и да спрат публичното финансиране за проекти за изкопаеми горива в чужбина до края на тази година, освен при ограничени обстоятелства. Това не се отнася за електроцентрали, които не използват технология за улавяне на емисиите си.

В изявлението се поема ангажимент за силно декарбонизиран пътен сектор до 2030 г., включително значително увеличаване на продажбата, дела и усвояването на леки автомобили с нулеви емисии.

Г-7 също така си постави за цел да започне да отчита публично през следващата година как страните изпълняват миналите ангажимент за прекратяване на "неефективните" субсидии за изкопаеми горива до 2025 г.