Гъби а ла крем (с картофени крутони)

за 2 порции, 30 мин

Кухня
08:59 - 16 Декември 2024
911
Гъби а ла крем (с картофени крутони)

Продукти

250 г картофи

300 г гъби

1 шалот или друг по-дребен лук

2 стръка естрагон или друга билка

2 с.л. зехтин или олио

100 мл зеленчуков бульон

сол и черен пипер

100 г заквасена сметана

100 г зелена салата

 

Приготвяне

Обелените картофи се нарязват на малки кубчета. Обеленият лук се наситнява. Естрагонът се наситнява.

Гъбите се нарязват на половинки или четвъртинки според големината.

Загрява се 1 с.л. зехтин или олио и се запържват картофите около 10 мин.

до златисто кафяво. Подправят се със сол.

Загрява се останалият зехтин или олио и се запържва лукът към 1 мин. Прибавят се гъбите и се запържва докато течността се изпари.

Сипва се бульонът, подправя се със сол и черен пипер и се готви 3-4 мин.

Прибавят се сметаната и естрагонът и се разбърква.

Зелената салата се нарязва на тънки ивици. Прибавя се при гъбите с внимателно разбъркване.

Гарнира се с картофените крутони.