Габриел към ПП-ДБ : Да излезем от порочния кръг, нека не говорим за постове (НА ЖИВО)

Пълна подкрепа за Украйна и украинския народ обеща кандидат-премиерът на ГЕРБ

Новини
17:10 - 12 Май 2023
3151
Габриел към ПП-ДБ: Да излезем от порочния кръг, нека не говорим за постове (НА ЖИВО)

Предизвикателството е да водим такъв диалог,за да изпълним понятията амбиция, авторитет, ангажимент. Въпреки напрежението между институции и граждани, готови сме да поведем екип, в който решенията не се спускат, а се изпълняват съвместно. Съставянето на редовно правителство е приоритет №1. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел на срещата с коалицията ПП-ДБ. 

Виждам възможност за екип в България, има много сходства в нашите позиции по повечето ключови сектори, подчерта тя. Тя призова - да излезем от порочния кръг, без да се ангажираме с какво и как ,да не говорим за постове. Диалогът ;цели да се зададат трудните въпроси и да преодолеем различията, призова Габриел.   

Публичните финанси и Бюджетът са следващите приоритети. Търсим основа за работещо, проевропейско правителство с ясни цели, подчерта Габриел, като подчерта, че ГЕРБ остават отворени за диалог, продължи тя.

По правосъдната реформа, тя заяви, че има много интерпретации -първото, което ще направи кабинет на Габриел ще е да отстрани главния прокурор. Това е в правомощията на правосъдния министър, това не е искане за персонална промяна, а за връщане нва доверието на хората, за нормализация на работата на институциите, подчерта тя. Голяма правосъдна реформа е голямата цел.    

Много важно е сигурността на гражданите, Шенген, модернизация, изброи още Габриел.

Имаме по своему таблица с дискусиите между ГЕРБ и ПП-ДБ, чела съм ги няколко пъти, сега с друг поглед - виждат се многобройните допирни точки.- шенген и еврозона, здравеопазване, сигурност, финанси,правосъдие, политика, българи извън страната. Малко са темите, по които е нужна още една дискусия.

Добрите предложения, за да се сбъднат, имат нужда от ресурс и финанси, уточни Габриел.  

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се съгласи, че имат общи приоритети и пожела по време на срещата да навлязат в детайли по тях. Двете коалиции набързо подхванаха темата за сигурността.

"Най-голямото предизвикателство в момента в света е войната в Украйна", започна съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов и попита дали правителство на Габриел би доставяло военна помощ на Украйна, както и дали шефовете на службите трябва да се назначават от президента или Министерския съвет. ПП бяха входирали такъв законопроект в миналото НС.

"Пълна солидарност с Украйна", отговори еврокомисарката на първия въпрос. А относно втория въпрос тя посочи, че първо трябва да се запознае с текста на законопроекта и обясни, че решенията не се спускат от един човек, затова и трябвало да го обсъди с колегите си.

Благодаря, че изпълнявате граждански дълг. Всеки, който влезе на този сложен терен, залага себе си, заяви Христо Иванов. 

Българската политическа класа не може да изпълни правилата да живеем в нормална правоксъдна държава - хората виждат корупция и безнаказаност, заяви лидерът на ДБ.Радвам се, че направихте смели заявки в тази посока, заяви Иванов. Простете, че подхождаме към тях с определено внимание. Разбирам, че идвате от Брюксел, но все пак ние сме тук. направи ми впечатление заявката ви за главния прокурор. 

Разбирате, че тук е важно да знаем за какво става дума. Не просто да знаем, а да предприемем действия - дали става дума за пореден дворцов преврат, или да бъде сменен, както беше назначен по политическа интифа, или това е начало на наистина обновяване и дълбока промяна, влезе в детайли Христо Иванов. Той наблегна за нуждата от дълбока конституционна реформа.

Не познавам негативните феномени, но познавам българите. Изненадана съм от твърденията ви, че не познавам България. Мога само да потвърдя намерения- за мен има правила и прозрачност като ключови думи. Вксичко, което се случва, трябва да се случва, спазвайтки закона и правомощията. Затова е важно да говорим за конституционна реформа, заяви Габриел.

Не съм искал да поставя дистанция между Вас и България, извини се Христо Иванов.

Срещата между двете коалиции се случи след тридневни уговорки и разминавания за датата и часа на разговорите. В сряда ПП-ДБ заявиха, че заради ангажименти на Кирил Петков и Асен Василев могат да се отзоват в петък.

РБ обаче контрираха и заявиха, че липсата на двамата съпредседатели не е фатална и да се чувстват поканени другите лидери, които са в София – Даниел Лорер, Христо Иванов и ген. Атанасов.

„Промяната” обаче така и не отстъпи и в крайна сметка заявиха, че ще дойдат на среща в 17 часа в петък.

Очаквайте подробности