Габрово отвръща на удара: Спират да обслужват цигани в магазините

Общество
14:44 - 16 Април 2019
2664
Габрово отвръща на удара: Спират да обслужват цигани в магазините

Етническото напрежение в Габрово не намалява, откакто на 7 април трима нагли роми пребиха като куче продавач в денонощен магазин, позволил си да им направи забележка. След 10-ина дни на многохилядни граждански протести, местната общественост се е обединила около идеята напълно да изолира представителите на циганското малцинство, като им откаже достъп до магазини, заведения и всякакъв род комунални услуги, научи ексклузивно Lupa.bg.

Идеята е на двама габровски адвокати, които организират съмишлениците си в социалните мрежи. Според тях всеки собственик на търговски обект може да постави на видно място знак „Частно парти” и под този претекст да откаже да обслужва смугли клиенти без да нарушава конституционните им права.

„Нека ги видим нахалните цигани къде ще ходят, като не могат да си купят хляб и цигари. Докато не се разкарат от града, няма да се успокоим. Ако си мислят, че до седмица-две всичко ще се размине, този път жестоко са се излъгали”, призовават организаторите на гражданското неподчинение.

Очаква се до края на седмицата повечето бизнеси в Габрово да осъмнат с въпросните табелки „Частно парти”. Инициативата твърде много напомня надписите на магазините в американския Юг до средата на 60-те: „Забранено за кучета, негри и мексиканци”.