Гаф: Папата обърка Меркел с Путин

Главата на Римокатолическата църква се озова в неловко положение

Новини
22:38 - 02 Септември 2021
3361
Гаф: Папата обърка Меркел с Путин

Главата на Римокатолическата църква, папа Франциск I, се озова в неловко положение, след като в опит да критикува Западната политика по отношение на Афганистан, цитира руският президент Владимир Путин, представяйки думите му за казани от германския канцлер Ангела Меркел. Запитан за мнението му за новата политическа карта, която се оформя в Афганистан след изтеглянето на САЩ, в интервю за испанското радио „Кадена Копе”, Понтифът отговаря че би искал да отговори като използва думите на Меркел - „една от най-големите световни политически фигури”.

„Необходимо е да спрем с безотговорната политика по налагането на (Западни) ценности на други, както и с опитите да градим демокрации в други държави, базирани на външни модели, без да вземаме предвид исторически, етнически и религиозни проблеми и напълно игнорирайки традициите на другите народи”, заявява пред радиото папа Франциск.

Без да подозира, че коментарът принадлежи всъщност на руския президент Владимир Путин, изказан по време на визитата на Ангела Меркел в Москва през август.