ГАФ: Защо София не приветства Зеленски с гвардейци и червен килим?

Отказът на българския президент да покани и да посрещне подобаващо украинския си колега означава, че за Радев Украйна не е суверенна държава

Политика
11:30 - 10 Юли 2023
9203
ГАФ: Защо София не приветства Зеленски с гвардейци и червен килим?

България бе единствената държава, посетена от Володимир Зеленски, чийто държавен глава Румен Радев не посрещна украинския президент като равен нему лидер на независима и суверенна държава. Това коментираха пред Lupa.bg специалисти по дипломатически протокол и международни отношения.

Отказът на българския президент да покани официално и да посрещне украинския си колега с червен килим и гвардейска рота означава, че за Румен Радев Украйна не е суверенна страна, обясниха пред медията ни дипломати. А това е още един огромен гаф на "Дондуков" 2, който не остана незабелязан не само в Украйна, но и по света.

Всъщност президентството сътвори поредица от гафове във връзка с визитата на Володимир Зеленски в България. 

Румен Радев не излезе да посрещне Володимир Зеленски пред сградата на президентството, а се ръкува с него хладно във фоайето

Първият и основен гаф е, че според международните дипломатически стандарти президент на суверенна държава се кани от държавния глава на съответната страна, особено когато става дума за първа визита на госта. След началото на руската инвазия в Украйна Зеленски стартира поредица от посещения в приятелски държави, каквато би трябвало да е и България. Но Румен Радев не сметна за необходимо да покани украинския си колега в София.

Вместо Радев поканата бе изпратена до Киев от новия премиер акад. Николай Денков. В случая правителството отсрами президентството. 

Вторият гаф на "Дондуков" 2 бе, че висш представител на президента не отиде на Летище София да приветства Зеленски, който кацна за пръв в България точно в 12 часа на 6 юли с българския правителствен самолет, изпратен му от нашето правителство. Президентът на Украйна бе приветстван на пистата на правителствения ВИП само от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Червена пътека и гвардейска рота на летището нямаше.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел посрещна украинския президент на летището, но без червена пътека

Тъй като домакин на Зеленски беше премиерът акад. Николай Денков, то президентът на Украйна се отправи от летището със строго охранявания си кортеж направо в сградата на Министерския съвет. Там министър-председателят го приветства на стълбите, както изисква протоколът и двамата влязоха заедно за преговори, за подписване на съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката и за съвместно изявление пред медиите в Гранитна зала на МС.

Премиерът акад. Николай Денков покани Зеленски на визита у нас и го приветства пред Министерския съвет

Правилникът за прилагане на Закона за държавния протокол регламентира, че има четири вида посещения на чуждестранни лидери:

 1. държавно посещение - на ниво държавен глава; посрещането в Република България е с военни почести и с червена пътека, изпълняват се националните химни, съпроводени от Салюта на нациите - 21 топовни салюта, и се дава официална вечеря; продължителността на посещението е до три дни с възможност за посещение извън столицата;

 2. официално посещение - на ниво държавен глава, председател на парламент, министър-председател или министър на външните работи; при посещения на държавен глава или министър-председател посрещането се осъществява с военни почести, червена пътека и с изпълнение на националните химни; продължителността на посещението е до три дни с възможност за посещение извън столицата;

 3. работно посещение - осъществява се на всички нива, посочени в т. 2; продължителността на посещението е до два дни с възможност за посещение извън столицата, а протоколното обслужване е според конкретния случай;

 4. частно посещение - осъществява се на всички нива, посочени в т. 2; продължителността на посещението, възможностите за посещение извън столицата и протоколното обслужване се определят според конкретния случай;

Тъй като президентът Румен Радев е отказал да покани Володимир Зеленски в София, правителството е отправило покана за работно посещение на украинския държавен глава. В случая премиерът не е можел да покани Зеленски на държавна или на официална визита у нас, която според протокола изисква отдаване на почести от страна на гвардейците и червена пътека или пред самолета или пред "Дондуков" 2, но тези два елемента може да бъдат изискани само от президентския протокол. 

Тъй като според международните дипломатически стандарти президентът Зеленски не е равен по ранг на премиера Денков, то и българският министър-председател няма как да посрещне украинския висок гост с гвардейци и червена пътека. В случая това е в прерогативите на президента на Република България.

Третият голям гаф на Румен Радев е, че въпреки че не той покани Зеленски в София, чисто протоколно от "Дондуков" 2 демонстрираха пренебрежение към лидера на суверенна държава, която се бори срещу руската инвазия. Българският президент отказа да приветства госта и пред президентството, а прати шефа на протокола Иван Димитров. Червена пътека и гвардейска рота отново нямаше. Не бяха изпълнени нито химнът на България, нито този на Украйна. Радев чакаше Зеленски във фоайето на президентството и се ръкува с украинския си колега делово, без каквито и да било почести.

Срещата между двамата президенти премина студено и в остър тон. Както е известно Румен Радев избягваше да употребява думата "война", а използваше думата "конфликт", което пък провокира Зеленски да обясни, че се води война. Радев заяви и че не приема предоставянето на боеприпаси на Киев от резервите на Българската армия.

"Не дай си Боже някоя трагедия да стане и вие да сте на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности, какво ще правите тогава? Ще кажете: "Путин, взимай български територии?”. Не, вие като президент няма да допуснете компромис със суверенността си", каза украинският президент и допълни: "Вие няма да допуснете компромис, сигурен съм", контрира от своя страна украинският президент.

И в този случай премиерът Денков отсрами президента, като заяви на Зеленски по време на съвместната им пресконференция: "За мен е удоволствие да Ви посрещна в София и да изразя лично своята и на българското правителство подкрепа на Украйна в борбата руската агресия. България е последователна в подкрепата за суверенитета и независимостта на Украйна. Убедени сме, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона". 

Четвъртият гаф на президентството е, че въпреки различията между Радев и Зеленски българският президент отказа да даде съвместен брифинг за медиите, като отново демонстрира, че не приема демократично избрания от украинския народ държавен глава за равен на него по ранг, като по този начин отново обиди украинците и техния президент.

За разлика от Радев президентът на Чехия оказа необходимото уважение на Зеленски 

Как посрещат Зеленски по света?

Визитата на президента Володимир Зеленски в България беше 17-ото му поред пътуване в чужбина от нахлуването на Русия в Украйна насам. От началото на войната украинският президент е посетил 13 държави на три континента.

Визитите на Зеленски винаги се следят с повишено внимание и до последно се пазят в тайна от съображения за сигурност. Често се случва програмата му да се променя в последния момент.

Червена пътека бе опъната в чест на Зеленски за първото му посещение в САЩ

Първото му посещение зад граница във военно време е в Съединените щати, където разговаря с президента Джо Байдън в Белия дом през декември 2022 г.

Логично първото посещение на Володимир Зеленски беше в държавата - най-близък съюзник и поддръжник на Украйна във войната срещу Русия. На 22 декември миналата година Зеленски пристига във Вашингтон. Новината за пътуването му дойде само ден преди да пристигне, а официалното потвърждение часове преди кацането му.

Преди визитата Вашингтон съобщи, че дава на Киев противоракетни системи Пейтриът, а речта на Зеленски пред Конгреса беше обявена за една от най-емоционалните и вдъхновяващи.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси развяха украинското знаме, докато Зеленски изнасяше реч пред американския Сенат на 21 декември 2022 г.

След посещението си у нас украинският президент Володимир Зеленски отлетя за Чехия, където се срещна с президента на страната Петър Павел, министър-председателя Петър Фиала и председателите на двете камари на парламента. 

В Чехия той слезе от самолета и веднага се натъкна на строени гвардейци и червен килим, а президентът Петър Павел го посрещна с военни почести, като двамата държавни глави изслушаха и химните на Украйна и Чехия през президентския дворец в Прага.

Президентът на Чехия Петър Павел посрещна украинския си колега с пълни военни почести

През тази година Зеленски обиколи основните европейски столици. Първата му спирка бе в Лондон, където се среща с премиера Риши Сунак, бе приветстван топло от крал Чарлз III и изнесе реч пред британските депутати.

Британският крал Чарлз III приветства сърдечно украинския лидер в Лондон

След това Зеленски отиде в Париж, където се среща едновременно с лидерите на двете държави - двигатели на Европейския съюз - френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц. 

Френският президент Макрон винаги топло посреща Зеленски в Елисейския дворец и му оказва почести.

Едно от най-знаковите и емоционални посещения на Володимир Зеленски е в Полша. Посещавал е страната неведнъж след началото на руската инвазия, но обикновено това са били транзитни спирки по пътя му към други страни. На 5 април тази година направи официално държавно посещение с почести и спазване на протокол. Кулминацията на визитата беше появата на двамата президенти Анджей Дуда и Володимир Зеленски пред Кралския замък във Варшава.

Полският президент Анджей Дуда и украинският лидер Володимир Зеленски в братска прегръдка

"Всеки път, когато украинският флаг се върне на законното си място на украинска земя, а руските окупатори избягат, полският флаг става по-силен. Синьо-жълто и бяло-червено - тези 4 цвята са по-силни от вражеския трикольор", казва полският президент.

Ето и още няколко любопитни снимки, илюстриращи как президенти и премиери посрещат Володомир Зеленски в страните си:

Президентът на Германия Франц-Валтер Щайнмайер и канцлерът Олаф Шолц опънаха червени пътеки за Зеленски

Президентката на Молдова Мая Санду приветства наскоро украинския си колега Володимир Зеленски на срещата на Европейската политическа общност в двореца "Мими" в Булбоака, на 20 км от границата с Украйна 

Италианският президент Серджо Матарела също уважи Зеленски като държавен глава на суверенна държава